Maandagnacht is het Oekraïense leger begonnen met actie tegen de separatisten die in het oosten van het land overheidsgebouwen bezetten. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van deze week.

De militaire operaties vinden plaats in de omgeving van de Oost-Oekraïense stad Donetsk. "Het doel van deze acties is om de burgers van Oekraïne te beschermen."

Ook moeten met de operatie "pogingen om Oekraïne op te breken" verijdeld worden, aldus interim-president Oleksandr Toertsjinov. Bij gevechten om een militair vliegveldje zijn dinsdag doden gevallen. 

Oekraïne, Rusland, de VS en de EU hebben komen donderdag in Genève tot een akkoord dat de rust moet helpen herstellen in Oekraïne. Alle illegale groepen in Oekraïne worden ontwapend en bezette overheidsgebouwen in het oosten van het land worden teruggegeven. Of deze afspraken in de praktijk zullen worden gebracht valt nog te bezien. De Amerikaanse president Obama toont zich vrijdag sceptisch

Achtergrond: Wat gebeurt er precies in Oost-Oekraïne?

Video: Militaire operaties begonnen:

Akkoord zorg

De top van het kabinet, coalitiepartijen VVD en PvdA en de drie 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn het woensdagavond eens geworden over de plannen voor de zorg.

Het voorstel om de zorgverzekeraars meer op kwaliteit en prijs te laten inkopen gaat nu naar de Tweede Kamer. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) benadrukte dat alle partijen in het overleg ook ''zeer hechten aan keuzevrijheid voor de patiënt en efficiencyverhoging en kwaliteitsverbetering''.

Achtergrond: Dit moet u weten over veranderingen in de zorg

Staatssecretaris Van Rijn opgelucht over zorgakkoord:

Bontes en Van Klaveren

De vroegere PVV-Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren laten maandag weten samen verder te gaan als een nieuwe fractie. 

Volgens de twee politici is een echt rechts geluid niet meer aanwezig in de Kamer en dat gat willen ze opvullen.

Nieuwe Kamerfractie:

Vermiste vrouwen Panama

De zoektocht naar twee in Panama vermiste jonge Nederlandse vrouwen wordt minder intensief.

In samenwerking met de Panamese politie blijft een Nederlands politieteam nog wel onderzoek naar de verblijfplaats van de meisjes doen. Het gaat dan voornamelijk om digitaal onderzoek naar internetgebruik, het spreken met vrienden en bekenden en het nagaan van eventuele contacten die de meisjes voor en/of tijdens hun verblijf in Panama hebben gehad.

Persconferentie familieleden:

Pauw & Witteman

Het dagelijkse praatprogramma Pauw & Witteman stopt aan het einde van dit seizoen na acht jaar. Dat maakt de Vara woensdag bekend.

Jeroen Pauw zal na de zomer dagelijks een late night talkshow presenteren op het tijdstip van Pauw & Witteman. Paul Witteman gaat nieuwe programma's over muziek, politiek en wetenschap maken.

Vijf memorabele momenten uit Pauw & Witteman​

Lees langere verhalen en achtergronden in ons weekendkatern