Koning Willem-Alexander kan tevreden terugblikken op het eerste jaar van zijn koningschap. 

Uit opiniepeilingen die de laatste maanden zijn gehouden blijkt dat zijn populariteit is gestegen ten opzichte van een jaar geleden en dat ook de waardering is toegenomen.

''Hij roept enthousiasme op", zegt Theo Slagboom, secretaris van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen.
 
Niet alleen de koning overigens, voegt Slagboom er meteen aan toe. ''Vergeet koningin Máxima niet. Het samenspel tussen koning en koningin is heel belangrijk. Het is het koppel dat het werk uitvoert. Ze zijn zichtbaar, aaibaar, heel actief", zegt hij.

''Het is ongelooflijk op hoeveel plaatsen ze het afgelopen jaar al zijn geweest, samen of apart. Koningin Máxima is daarbij veel zichtbaarder dan vroeger prins Claus", meent Slagboom.
 
Hij roemt de energie van het nieuwe koningspaar, dat mede door het Oranjefonds ook inderdaad in alle uithoeken van het land op bezoek komt. ''Ze zijn er echt bij betrokken en geven met hun visites mensen waardering en erkenning, en die krijgen ze natuurlijk ook terug", zegt hij.

Daar ligt dan ook gedeeltelijk een verklaring voor de goede rapportcijfers van Willem-Alexander en Máxima. De talrijke publieke optredens in het eerste jaar, met de succesvol verlopen kennismakingsbezoeken aan de twaalf provincies en de zes Caribische eilanden hebben daartoe ook bijgedragen. 

Op een kier

''Je ziet dat de interesse voor het koningshuis toeneemt en dat het nieuwe koningspaar beseft dat de deur meer op een kier moet. Dat ze meer moeten laten zien en dat ook doen," zegt Marc van der Linden, hoofdredacteur van de bladen Royalty en Weekend. Hij beaamt dat de koning populairder is dan zijn moeder na haar eerste jaar.

''Het Oranjehuis is in 2014 populairder dan in 1981. Zij had een moeilijker start dan haar zoon nu", zegt de nestor van de royaltyjournalisten. ''Beatrix had een ander imago, werd gezien als meer afstandelijk dan Willem-Alexander. Hij heeft de goodwill van zijn moeder meegekregen en heeft zijn imago door zijn eigen optreden versterkt."
 
Willem-Alexander trekt een nieuwe groep belangstellenden aan. Hij begeeft zich makkelijk onder mensen, praat makkelijk, wordt gezien als een joviale peer, zo merkt een andere vaste volger van het koningshuis op.

''Het heeft ook te maken met de tijdgeest. In de tijd dat Beatrix begon, stond alles ter discussie. Ook de monarchie. Nu is dat heel anders", verklaart Marc van der Linden. ''Het enige dat niet ter discussie staat is het koningshuis. Het is een van de weinige dingen dat ons nog bindt. Mensen zeggen dan: 'ach ze doen het prima, laten we ons daarover niet druk maken'."

Vluchtige populariteit

Willem-Alexander heeft van zijn moeder overigens meegekregen dat populariteit niet iets is waarnaar hij moet streven. Het zijn dagkoersen en een koning(in) moet tientallen jaren mee. Hij heeft het zelf eerder al ondervonden. Rond zijn 40e verjaardag scoorde de prins hoog, maar toen er daarna ophef ontstond over zijn vakantiehuis in Mozambique, zakte de waardering weer, om een half jaar na zijn koningschap weer te stijgen.

''Vluchtige populariteit was niet het kompas waarop u reisde. U hield een stabiele en zuivere koers aan omdat u wist in een lange traditie te staan'', zei de koning dan ook tot Beatrix in zijn inhuldigingsrede op 30 april 2013.

Meer langere verhalen en achtergronden op NUweekend

Eerste jaar koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima met de medaille-winnaars van de Olympische Spelen 2014. Willem-Alexander kan na zijn eerste jaar als koning rekenen op een flinke populariteit. © ANP
30 april 2013: Balkonscène van het nieuwe koningspaar op de Dam na de abdicatie van Beatrix. © NU.nl/Mark Vos
30 april 2013: Beëdiging en inhuldiging van koning Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. © ANP
Dinsdag 30 april: De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane arriveren na de Koningsvaart bij het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. © AFP
Mei 2013: Willem-Alexander en Máxima bij het concert op de Amstel dat bevrijdingsdag afsluit. © ANP
Augustus 2013: Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en hun kinderen na de begrafenis van prins Friso. © ANP
September 2013: De koning leest zijn eerste troonrede voor op Prinsjesdag. © ANP
November 2013: Willem-Alexander wordt tijdens zijn kennismakingstoer ontvangen op Sint Maarten. © Hollandse Hoogte
November 2013: Het koningspaar bij een optreden van dj Chuckie tijdens hun kennismakingsreis op Aruba. © Hollandse Hoogte
Woensdag 25 december: Koning Willem-Alexander heeft in zijn eerste kersttoespraak opgeroepen tot saamhorigheid en begrip voor elkaar. © ANP
Februari 2014: Bedankfeest voor prinses Beatrix, begin dit jaar. © ANP
Februari 2014: Het koningspaar op de Olympische Winterspelen in Sotsji. © ANP
Maart 2014: Koning Willem-Alexander komt aan in Dordrecht voor de opening van de expositie Willem II - kunstkoning. © ANP
Maart 2014: Willem-Alexander doet vrijwilligerswerk in het kader van NLdoet. © ANP