De huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal van 2014 met 1,2 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Het is de eerste prijsstijging in ruim drie jaar. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van afgelopen week. 

Uit de donderdag gepresenteerde kwartaalcijfers van de NVM blijkt dat de prijs van de gemiddeld verkochte woning in het eerste kwartaal is gestegen naar 209.000 euro. De laatste keer dat de huizenprijzen toenamen was in het derde kwartaal van 2010.

Vooral de prijs van appartementen (2,9 procent) en hoekwoningen (2,2 procent) is toegenomen. Tussenwoningen zijn 0,5 procent in waarde gestegen, twee-onder-een-kapwoningen stijgen noch dalen in prijs. De waarde van vrijstaande woningen is het eerste kwartaal met 1 procent gedaald.

NVM-voorzitter: 'We hebben nog een hele weg te gaan'

Hypotheken

Maar het is niet louter goed nieuws: Twee dagen eerder concludeert De Nederlandse Bank (DNB) uit een eigen analyse dat de problemen op de Nederlandse huizenmarkt een hardnekkig probleem blijven. "Het balansherstel bij huishoudens gaat nog lang duren", schrijft DNB. 

Wanneer huizenprijzen constant blijven zal twee derde van de hypotheken die eind 2012 onder water stonden, dit over tien jaar nog steeds staan, aldus de centrale bank.

DNB gaat er bovendien vanuit dat de prijzen van Nederlandse huizen structureel op een lager niveau blijven dan in 2007, voor de crisis.

Downloadverbod

Het Europees Hof oordeelt donderdag dat Nederland het downloaden uit illegale bron niet meer mag toestaan. De thuiskopieheffing, die houders van auteursrecht hiervoor moest compenseren, is volgens het Hof onvoldoende.

Het ministerie van Justitie reageert op de uitspraak door te stellen dat downloaden van onder meer muziek en films dan per direct is verboden.

Pater Frans gedood

De Nederlandse pater-jezuïet Frans van der Lugt (75) is maandag omgekomen in de sinds 2011 zwaar bevochte Syrische stad Homs, waar hij al ruim vijftig jaar werkzaam was. 

Volgens gouverneur van de provincie Homs Talal al-B waren het strijders van het extremistische al-Nusrafront die Van der Lugt maandagochtend ontvoerden uit zijn woning en doodschoten. Het motief van de daders is onduidelijk. Het Nusrafront is een vertakking van al-Qaeda.

Bekijk recente beelden van pater Frans van der Lugt:

Geen Rusland-missie

De geplande handelsmissie naar Rusland onder leiding van minister Henk Kamp van Economische Zaken is voorlopig uitgesteld. Het kabinet kwam woensdag tot dit besluit naar aanleiding van de recente ontwikkelingen in het oosten van Oekraïne.

"Een succesvolle missie is in het huidige klimaat niet goed mogelijk. Daarom is het beter de missie tot nader order uit te stellen", aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Peaches Geldof overleden

Model en dochter van zanger Bob Geldof Peaches Geldof is maandag op 25-jarige leeftijd overleden, ze werd dood gevonden in haar woning in Wrotham, Kent.

De doodsoorzaak is ondanks een lijkschouwing nog steeds niet duidelijk. De politie noemt haar overlijden 'niet verdacht, onverklaard en plotseling'.

Lichaam Geldof vrijgegeven

Lees langere verhalen en achtergronden op NUweekend