De strafbaarstelling van illegaliteit is van tafel. In ruil daarvoor zal nu de arbeidskorting voor bij de zogenoemde middeninkomens omhoog gaan. Tot die overeenkomst kwamen coalitiepartijen PvdA en VVD dinsdag. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van deze week.

"Het voorstel lag ons als een steen op de maag", aldus PvdA-partijleider Diederik Samsom dinsdag in een reactie op het schrappen van de voorgenomen strafbaarheid van illegaliteit in Nederland. 

Coalitiepartner VVD heeft bedongen dat in plaats van die strafbaarstelling, nu de arbeidskorting omhoog gaat. Het gaat om inkomens tussen de 40.000 en 110.000 euro. Dit komt neer op een voordeel van 300 euro per werkende per jaar, aldus de VVD.

Politieke reacties op schrappen strafbaarstelling illegaliteit:

Overval Deurne

Minister Opstelten van Justitie geeft dinsdag te kennen het Openbaar Ministerie (OM) te steunen in diens optreden na de fatale overval op een juwelier in Deurne vorige week. De bewindsman wil echter niet reageren op de kritiek op het OM, dat kort na de gebeurtenis al in de media verklaarde dat de juweliersvrouw, die twee overvallers doodschoot, vermoedelijk niet zal worden vervolgd voor doodslag omdat zij handelde uit zelfverdediging.

Ook wordt deze week de identiteit van de tweede overvaller bekend. Het gaat om een 29-jarige man uit Marokko die tijdelijk in Nederland verbleef. Het huis van het juweliersechtpaar is inmiddels 'op grond van een dreigingsanalyse' beveiligd met camera's.

Identiteit tweede overvaller bekend:

Netneutraliteit

Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een pakket telecomhervormingen van eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda).

Netneutraliteit wordt verzekerd en eind 2015 komt er een einde aan de extra kosten voor bellen en internetten in andere Europese landen.

Wat is netneutraliteit?  l Vijf dingen over roaming

Philip Morris

Philip Morris meldt vrijdag dat het per 1 oktober van dit jaar de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom sluit, daarbij wordt 90 procent van de banen geschrapt. Ongeveer 1.230 van de bijna 1.400 mensen verliezen hun baan. Voor 140 mensen blijft er werk, onder meer verkoop en marketing.

Philip Morris schrapt banen:

Burgeroorlog Syrië

De burgeroorlog die al ruim drie jaar onverminderd woedt heeft deze week, volgens cijfers van het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, de grens van 150.000 doden overschreden. 

Het aantal Syrische vluchtelingen dat in Libanon staat geregistreerd, is donderdag de grens van een miljoen gepasseerdIn geen ander land ter wereld zijn zoveel vluchtelingen per hoofd van de bevolking. In Libanon wonen ongeveer vier miljoen mensen.

Miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon:

Lees weekendverhalen en achtergronden op NUweekend