Maandag en dinsdag vond in Den Haag in aanwezigheid van ruim 50 wereldleiders een nucleaire top plaats. De Amerikaanse president Barack Obama bezocht bovendien Amsterdam en de Randstad lag deels plat. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van deze week.

In de slotverklaring van de nucleaire top (NSS) dinsdagmiddag louter lovende woorden van initiatiefnemer Obama voor organisator Mark Rutte. Afgaande op de verklaring en de daaropvolgende persconferentie was de top een succes. 

Op de top zijn nieuwe afspraken gemaakt om te voorkomen dat terroristen nucleair materiaal waar ze een kernwapen van kunnen maken, in handen krijgen. Een van de belangrijkste afspraken die op de NSS zijn gemaakt is dat de voorraden nucleair materiaal, met name hoogverrijkt uranium en plutonium, moeten worden verminderd.

Video: Obama noemt eerste bezoek aan Nederland 'gezellig'

Obama in Nederland 

Een dag eerder, op maandag, was de NSS begonnen én bracht president Obama in de ochtend een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Zijn aankomst met helikopters op het Museumplein was een surrealistisch gezicht en de president werd vervolgens welkom geheten door premier Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. 

Obama landt op Museumplein

Voor de Nachtwacht ("het meest indrukwekkende decor waarvoor ik ooit een persconferentie heb gegeven") stond Obama stond stil bij "de invloedrijke Nederlandse rol op het wereldtoneel, de warme vriendschapsbanden door de eeuwen heen en de uitstekende handelsbetrekkingen tussen Nederland en de VS".

Obama in het Rijksmuseum

Rampvlucht MH 370

Na zeventien dagen zoeken komt Malaysia Airlines maandag met het definitieve bericht dat er onomstotelijk bewijs is gevonden dat de vermiste vlucht MH 370 in de Indische Oceaan is gestort en dat niemand de ramp heeft overleefd.

Onderzoekers hebben geconcludeerd dat MH 370 via de zuidelijke corridor is gevlogen, en dat de laatste locatie van het vliegtuig in het midden van Indische Oceaan was, op een afgelegen locatie, ver van mogelijke landingsplaatsen.

De zoektocht naar het toestel zelf is inmiddels ook weer hervat

Persconferentie Maleisische premier Najib Razak

Volkert van der G. vrij

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, komt op 2 mei voorwaardelijk vrij. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven woensdag bekendgemaaktHet Openbaar Ministerie (OM) stelt dat er geen gronden zijn om de voorwaardelijke vrijlating uit of te stellen. 

Kamerleden reageren op vrijlating

Harde kritiek op vleessector 

In de gehele keten van de vleesindustrie, van slacht tot winkels, is heel veel mis. Bedrijven vinden economische factoren belangrijker dan een veilig product. Hygiëneregels worden vaak niet gevolgd, vanwege routine, onvoldoende opleiding of tijdsdruk. Zo luiden woensdag de harde conclusies de Onderzoeksraad voor Veiligheid

Minister: 'Tijd om orde op zaken te stellen'

Crisis in de PVV

Nadat vorige week een reeks aan PVV-prominenten de partij verliet uit onvrede over de veelbesproken Marokkanen-opmerkingen van Geert Wilders, zijn er deze week ook steunbetuigingen aan de partijleider. Onder meer de Statenfracties van Flevoland, Noord-Brabant en Noord-Holland geven te kennen bijeen te blijven. Ook de Almeerse gemeenteraadsfractie blijft, nadat aanvankelijk anders werd gemeld, op zijn plek. 

Wilders zelf heeft ook vertrouwen in dat de PVV de crisis van de afgelopen dagen te boven komt. ''De storm is nog niet gaan liggen, maar er zijn signalen dat we hier sterker uitkomen", zei hij dinsdag, een dag nadat -vooralsnog- voor het laatst een PVV'er opstapte

Wilders: 'We gaan ervoor'

Lees achtergronden bij het nieuws in ons weekendkatern