Binnen een week na het referendum over de toekomst van de Krim werd het schiereiland door Rusland ingelijfd. Oekraïne heeft het nakijken. Wat is er sinds het referendum gebeurd?

De Russische president Vladimir Poetin ondertekende een verdrag over de aansluiting van de Krim. 

De Doema, het Russische parlement, bekrachtigde dit. Vervolgens gaf de Federatieraad, de Russische Eerste Kamer, toestemming. Poetin zette diezelfde dag zijn handtekening onder de wet, waarmee de aansluiting van de Krim bij Rusland een feit werd.

De EU nam diezelfde dag de eerste echte sancties tegen Rusland.  

Er kwam een zwarte lijst met 21 namen van mensen uit Rusland en de Krim. Zij mogen de EU niet meer in en kunnen niet aan hun geld komen dat op Europese banken staat. Later werd de lijst uitgebreid tot 33 personen, onder wie vertrouwelingen van Poetin. 

De EU heeft de eerstvolgende EU-Rusland-top in juni in het Russische Sotsji afgeblazen. Verder ondertekenden de EU en Oekraïne een akkoord voor nauwere politieke samenwerking. Dat akkoord is onderdeel van een uitgebreider associatieverdrag waarin ook meer economische samenwerking is afgesproken.

Precies dit associatieverdrag was de aanleiding voor de crisis. De inmiddels verdreven pro-Russische president Viktor Janoekovitsj zag op het laatste moment af van ondertekening en ging met Rusland in zee. 

Ook de VS legden Rusland sancties op. 

Dat begon eveneens met een zwarte lijst, die later werd uitgebreid tot twintig personen, onder wie Janoekovitsj en twee adviseurs van Poetin.

Ook de Russische Bank Rossiya belandde op de Amerikaanse lijst. 

Rusland lijkt vooralsnog niet onder de indruk. 

Volgens Rusland wordt de financiële sector van het land niet direct geraakt door de maatregelen die de EU en de VS hebben ingesteld. Rusland sloeg wel terug en legde op zijn beurt de VS sancties op.

Negen Amerikanen (politici en hoge functionarissen) mogen Rusland niet meer in. Moskou waarschuwde iedere keer met gelijke munt te zullen terugbetalen.

De Krim is nu volledig in handen van Rusland.

Na verschillende aanvallen op Oekraïense legerposten op de Krim, waaronder een basis in de hoofdstad Simferopol, besloot Oekraïne de militairen terug te trekken. 

Poetin bezocht de Krim op 9 mei; zijn eerste bezoek aan het schiereiland sinds de annexatie.