Afgelopen woensdag brachten de gemeenteraadsverkiezingen een kleine aardverschuiving teweeg in de Nederlandse lokale politiek. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van deze week. 

D66 en lokalen partijen zijn de grote winnaars van de gemeentelijke verkiezingen van 19 maart. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht is D66 nu de grootste partij, Leefbaar won in Rotterdam.

De stemronde verlopt voor met name de PvdA desastreus de partij verliest onder meer in alle grote steden en met name Amsterdam springt daarbij in het oog: Daar is de partij van lijsttrekker Pieter Hilhorst voor het eerst sinds 1946 niet meer de grootste. Een dag na de verkiezingen trekt Hilhorst zijn conclusies en stapt op

Video: Reactie D66-leider Pechtold op de overwinningen

Wilders 

Daags na de verkiezingen is het niet de uitslag, maar de 'toespraak' van PVV-leider Geert Wilders die het debat beheerst. Tijdens zijn verkiezingsbijeenkomst woensdagavond in Den Haag vraagt Wilders de aanwezigen of zij "meer of minder Marokkanen in willen". De zaal scandeerde "minder, minder". "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.

Bekijk de gewraakte uitspraken van Wilders:

PVV'ers vertrekken

De ophef rond de uitspraken Wilders leidt tot een uittocht van PVV'ers. Tweede Kamerleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren en de leider van de PVV in het Europees Parlement, Laurence Stassen, verlaten de partij. In Almere, waar de PVV de grootste is, rommelt het flink.

Vrijdagavond keren acht van de negen raadsleden de PVV de rug toe en vertrekken vier Statenleden uit Flevoland, maar in de nacht komen zij terug op hun besluit en geven ze Wilders "een tweede kans". 

Donderdag reageert Wilders nog door te zeggen dat hij "niet begrijpt van alle ophef". Vrijdag is hij niet meer bereikbaar voor commentaar.

Ondertussen haalt het kabinet vrijdag bij monde van vice-premier Lodewijk Asscher stevig uit naar Wilders.

Asscher: 'Een triest hoofdstuk in onze politieke geschiedenis': 

De Krim wordt Russisch

Nadat naar zoals verwacht de bevolking van De Krim in een, door het Westen niet erkend, referendum massaal vóór afscheiding van Oekraïne heeft gestemd, wordt op het schiereiland maandag de onafhankelijkheid uitgeroepen. Een dag later tekent president Poetin een verdag dat De Krim onderdeel maakt van Rusland. 

Video: Annexatie De Krim een feit

En verder:

EU scherpt sancties Rusland aan na annexatie Krim

Mogelijk wrakstukken vermist vliegtuig gezien

ING maakt excuses voor onrust over gegevens