
Uittocht bij PVV na 'Marokkanen-uitspraken' Wilders
Vrijdag verloor de PVV bovendien een hele reeks aan prominenten. Tweede Kamerlid Joram van Klaveren stapte uit de fractie naar aanleiding van de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen.
Zijn collega Roland van Vliet ging hem donderdag al voor. Beiden gaan door als zelfstandig Kamerlid. Ook het PVV-gemeenteraadslid Chris van der Helm in Den Haag is opgestapt.
Partijleider van de PVV in Brussel Laurence Stassen heeft er vrijdagavond eveneens de brui aan gegeven wegens onverenigbaarheid met de uitspraken van Wilders.
Ook de PVV-vertegenwoordiging in Flevoland dreigt er deels de brui aan te geven. Het grootste deel van de PVV-fractie van de Provinciale Staten en bijna alle PVV-raadsleden van de gemeente Almere leken vrijdag de partij te verlaten, maar krabbelden in de nacht van vrijdag op zaterdag weer terug. Zij geven Geert Wilders toch nog een kans om afstand te nemen van zijn uitspraken.
De Almeerders zeiden in hun aanvankelijke verklaring dat ze achter het PVV-partijprogramma staan, maar dat het standpunt van Wilders ''niet het onze'' is. Wel werd Chris Jansen, de tweede man in de fractie zaterdagochtend uit de fractie gezet "omdat hij zijn eigen koers ging varen".
Ook twee leden van de Provinciale Statenfractie in Friesland keerden de partij de rug toe. Het gaat om fractievoorzitter Otto van der Galiën en Pieter Buisman. Een ander lid, Jelle Hiemstra, was al eerder opgestapt.
'Triest hoofdstuk'
Vicepremier Lodewijk Asscher noemde vrijdag het optreden van de PVV-leider tijdens de verkiezingsavond ''een triest hoofdstuk in onze politieke geschiedenis". Hij onderstreepte namens het voltallige kabinet te spreken.
Wie bang is geworden na de taferelen bij de PVV-bijeenkomst, moet weten dat de rechtsstaat hen beschermt, verzekerde Asscher. Hij beschouwt de uitlatingen van Wilders als discriminerend.
Oorsprong van alle verontwaardiging zijn Wilders' uitspraken tijdens de uitslagenavond naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.
Hij vroeg aan zijn partijgenoten of zij "meer of minder Marokkanen in Den Haag willen". De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.
Aangiften
Of de PVV'er haat heeft gezaaid, is aan de beoordeling van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM liet weten dat er veel aangiften tegen Wilders bijkomen en dat de website politie.nl duizenden meldingen van discriminatie ontvangt.
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken ziet één positief aspect aan de gebeurtenissen, namelijk dat er een maatschappelijke discussie op gang is gekomen over de uitspraken van Wilders. Marokkaanse Nederlanders, voegde de bewindsman vrijdag na het kabinetsberaad toe, zijn net zo Nederlands als ik en u.
Op lokaal niveau heeft in beide gemeenten waar de Partij voor de Vrijheid aan de verkiezingen meedeed, Den Haag en Almere, de VVD openlijk afstand genomen van het optreden van de PVV-leider.
De liberalen willen niet met de PVV samenwerken zolang de partij geen afstand van Wilders' uitspraken neemt. Dat komt overeen met het standpunt dat premier Mark Rutte eerder innam.
Bekijk hier de gewraakte speech van Wilders: