Dit weekend brengt Xi Jinping als eerste Chinese president ooit een staatsbezoek aan Nederland. Een grote handelsdelegatie reist met hem mee. Wat is het belang van de ontmoeting?

Het bezoek is vooral van groot symbolisch belang, stelt Garrie van Pinxteren, als sinologe verbonden aan het Clingendael-Instituut.

Door naar Nederland af te reizen met een grote delegatie benadrukt Xi Jinping dat hij belang hecht aan de relatie met Nederland, en dat Nederland een belangrijke handelspartner is.

Xi Jinping en zijn vrouw ontmoeten koning Willem-Alexander en Máxima zaterdag. Op zondag ontvangt minister-president Mark Rutte de Chinese president op het Catshuis. Daarna woont Xi Jinping het Sino-Dutch Economic Forum bij in Noordwijk.

Technologie

Van Pinxteren stelt dat China vooral op zoek is naar Europese innovatieve technologie. Nederlandse landbouwtechnieken en technologie op het gebied van voedselveiligheid en milieu hebben de aandacht van China.

Ook Jan Siemons, directeur bij het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH), ziet dat de Chinezen op zoek zijn naar Europese technologie.

De NCH organiseert zondag samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de VNO-NCW een groot netwerkevent dat zal worden bijgewoond door vertegenwoordigers van ruim tweehonderd Chinese bedrijven.

"Onder Xi-Jinping is er in politiek en economisch opzicht sprake van een wending”, aldus Siemons. "Welzijn gaat in China een steeds belangrijkere rol spelen." Op handelsgebied betekent dat volgens Siemons dat voedselveiligheid, bestrijding van vervuiling en ouderenzorg hoog op de Chinese agenda komen te staan. "Dat brengt China naar Europa. Wij hebben de technologie op dat gebied", aldus Siemons.

Zorgen

Ook van Pinxteren ziet dat milieu en voedselveiligheid tot de grootste zorgen van de Chinese bevolking zijn gaan behoren en dat de regering buiten de eigen grenzen zoekt naar oplossingen.

Van Pinxteren benadrukt daarnaast dat het voor China belangrijk is om bedrijven in Europa over te nemen om op die manier toegang tot internationale distributienetwerken te vergaren.

Ook de concurrentie tussen de VS en China drijft China mogelijk naar Europa: waar de VS vreest om geavanceerde technologie met China te delen omdat het de voorsprong op technologiegebied niet wil verliezen, beschouwt Europa China minder als concurrent.

Problemen

Wel zijn er verschillen in de handelsaanpak van Nederland en China die volgens Van Pinxteren voor problemen kunnen zorgen in de handelsrelatie.

Chinese bedrijven zijn doorgaans meer aan de staat gebonden, en wat betreft de handelsstrategie meer op de lange termijn gefocust.

Nederlandse bedrijven worden minder gestuurd door de overheid en richten zich vaker op de korte termijn. Ze opereren regelmatig individueel en zoeken bijvoorbeeld onafhankelijk van elkaar contact met Chinese partijen.

Onder Xi Jinping komen er langzaam meer mogelijkheden in China voor buitenlandse bedrijven, benadrukt Van Pinxteren. Met hervormingen tracht de Chinese president de invloed van staatsbedrijven in te perken.

Overeenkomsten

Waar Van Pinxteren benadrukt dat Chinese en Nederlandse bedrijven een verschillende strategie hanteren, stelt Siemons dat er veel overeenkomsten zijn.

Siemons: "China en Nederland mogen elkaar. We hebben allebei de handelsgeest in ons DNA. Handelen zit in ons bloed."

Nederland moet nog wel proberen om duidelijker te maken waar het land goed in is: "Chinese overheden weten nog niet goed waar onze kennis ligt", aldus Siemons.

"We moeten duidelijker maken waar onze krachten liggen, omdat we kennis hebben die van waarde kan zijn voor China. Meer Chinese bedrijven moeten zich hier gaan vestigen. Dat is goed voor onze werkgelegenheid."

Concreet

Volgens Siemons kunnen we dit weekend concrete handelsovereenkomsten verwachten.

Soms in het Engels, en soms via tolken, verwacht Siemons dat er in gesprekken tussen Nederlandse en Chinese bedrijven afspraken kunnen worden gemaakt, bijvoorbeeld over het sluiten van joint-ventures.

'Branding'

De Nederlandse overheid en de private sector hebben volgens Siemons de laatste tijd goede 'Holland branding' verricht: "Nederland is voor China nu de 'gateway to Europe', met Schiphol en Rotterdam vlak naast elkaar. Bovendien hebben we een fantastisch belastingklimaat en veel getalenteerde mensen."

Siemons: "China hoeft niet naar Afrika voor de technologie: daar zitten de Chinezen al voor de resources. Ze kijken nu naar de VS en naar ons vanwege onze technologie en onze talenten."