Meer dan tweeduizend vrijwilligers zijn zaterdag bezig met het opruimen van de grote hoeveelheid afval langs de oevers van de Maas. Het afval stapelde zich op tijdens de overstromingen in juli.

De vrijwilligers zijn met prikstokken, handschoenen en vuilniszakken aan de slag gegaan en richten zich op de oevers van de Maas en enkele zijrivieren in Limburg en Noord-Brabant.

Eerder werd er een soortgelijke opruimingsactie gehouden aan de oevers van de Geul en in het Limburgse dorpje Meels. Zowel de Maas als de Geul trad als gevolg van hevige regenval buiten haar oevers in juli.

Het opruimen van plastic heeft de hoogste prioriteit, zegt initiatiefnemer Huub Waterval. "Hoe langer dat blijft liggen, des te meer het verkruimelt. Kleine deeltjes stromen de zee in en komen zo uiteindelijk op ons bord terecht."

De opruimactie wordt uitgevoerd door meer dan vijftig lokale initiatieven. Volgens Waterval gaat het om een grote logistieke operatie. Waterval noemde de opkomst bijzonder, omdat pas drie weken geleden werd besloten tot de opruimactie, na de grote overstromingen in Limburg.

Afvalberg langs Maas na overstromingen, vrijwilligers in actie
41
Afvalberg langs Maas na overstromingen, vrijwilligers in actie

Organisatie boos op België om gebrekkig opruimen

Volgens de organisatie zou de opruimactie grotendeels overbodig zijn geweest als België meer zijn best deed om het afval op te ruimen. Het afval stapelt zich op voor de sluis in het Waalse Lixhe, vlak bij de Limburgse grens. Daar staat een grote kraan die het vuil uit het water zou kunnen halen.

Hoewel de Belgen enkele grote stukken eruit takelen om te voorkomen dat de turbines beschadigd raken, laten ze de rest stroomafwaarts wegdrijven door de sluizen herhaaldelijk te openen. "Zodat in Nederland honderden vrijwilligers de troep handmatig moeten opruimen", aldus Waterval.

In Zuid-Limburg is inmiddels een werkgroep opgericht die probeert in overleg met de Waalse overheid tot een oplossing te komen. De werkgroep wil dat de Walen al het vuil direct bij de sluis opruimen. "Er gebeurt echter niks, omdat iedereen naar elkaar wijst en niemand de verantwoordelijkheid neemt", aldus Waterval.