De overstromingen in Valkenburg hebben afgelopen week voor 400 miljoen euro schade aangericht, zei burgemeester Daan Prevoo woensdag tijdens een persconferentie. Het gaat om 200 miljoen euro materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Dat laatste komt doordat bedrijven de inkomsten van het toeristische hoogseizoen in de regio moeten missen.

Verzekeraars hebben inwoners van Valkenburg toegezegd dat de schade wordt vergoed, aldus Prevoo. "Dat is ontzettend goed nieuws", zei hij.

Door het hoge water werden ongeveer 2.300 woningen in de Zuid-Limburgse plaats getroffen. Zevenhonderd daarvan raakten zwaar beschadigd en de bewoners ontheemd.

Verder maakte de burgemeester bekend dat mensen voorlopig niet in het buitengebied rond Valkenburg mogen komen. De watersnood daar heeft zwaar verontreinigd slib achtergelaten en "dat wordt door de GGD ingeschaald als een groot gezondheidsrisico", aldus Prevoo. Hij heeft een noodverordening ingesteld. Wie toch in het gebied komt, riskeert een hoge boete.

Prevoo zei dat Valkenburg is overstroomd door een "soep van Geulwater, regenwater, rioolwater en alle middelen die mensen in kelders en garages hebben staan, zoals verf, brandbare stoffen en frituurvet. Dat heeft zich vermengd tot een dusdanige substantie dat de GGD een waarschuwing heeft uitgebracht om daar niet mee in aanraking te komen."

Valkenburgers gooiden zeker 1.100 ton afval en puin weg na overstromingen
83
Valkenburgers gooiden zeker 1.100 ton afval en puin weg na overstromingen

Schade in Meerssen wordt geschat op tientallen miljoenen euro's

De schade van de wateroverlast in de zwaar getroffen Limburgse gemeente Meerssen bedraagt waarschijnlijk tussen de 30 miljoen en 50 miljoen euro. Het gaat met name om schade bij particulieren, zegt een woordvoerder van de gemeente. Ook landbouwers en andere ondernemers zijn volgens hem getroffen.

De schade in Meerssen is van "een andere orde van grootte" dan die in buurgemeente Valkenburg aan de Geul. "Maar de problematiek achter de voordeur is van vergelijkbaar niveau", aldus de zegsman.

Volgens de woordvoerder komt dit doordat in Valkenburg het centrum met daarin veel ondernemers werd getroffen. Dat is in Meerssen niet het geval. "Maar daarbuiten is de schade bij campings, autohandelaren, fruitboeren en andere landbouwers ook groot."

Andere zwaar getroffen Limburgse gemeenten als Kerkrade, Gulpen-Wittem en Heerlen konden nog geen inschatting maken.