Terwijl Zuid-Limburg inmiddels het ergste heeft gehad, zet het noorden van de provincie zich schrap voor de hoogwaterpiek. Het is onduidelijk of die in de nacht van vrijdag op zaterdag Venlo is gepasseerd. Dit is de stand van zaken.

Volg dit onderwerp Krijg meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rond de omverstromingen in Limburg

In Zuid-Limburg daalt het waterpeil van de Maas weer.

De doorgebroken dijk bij Bunde en Meerssen is provisorisch hersteld, maar het gevaar is nog niet geweken. Volgens Rijkswaterstaat is er geen sprake van een gat, maar van een 'wel': het Maaswater komt onder de dijk door naar boven. Met zandzakken wordt het opwellend water tegengehouden. Dat lijkt vooralsnog te werken. Het gebied is bovendien tegen de verwachtingen in niet totaal onder water komen te staan.

Alle inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle die geëvacueerd waren, mogen zaterdag om 6.00 uur weer terugkeren naar hun huizen. Ze hebben de hele nacht elders moeten doorbrengen, maar de veiligheidsregio meldt dat het inmiddels veilig genoeg is om terug te keren naar huis.

Uit een dijkinspectie blijkt dat de dijk voldoende stabiel is. Volgens de veiligheidsregio wordt de tijdelijke watervoorziening die in Urmond werd aangelegd zo spoedig mogelijk weggehaald. Die was aangelegd om te garanderen dat Chemelot over water kon blijven beschikken.

Ondertussen maakt Venlo zich op voor de hoogwaterpiek: zaterdag om 5.00 uur zou het water daar naar schatting een hoogte van 18 meter boven NAP bereiken. De piek blijft tot zondag 19.00 uur aanhouden, verwacht de veiligheidsregio. Het is niet duidelijk of die piek al is bereikt.

Ruim tienduizend mensen in de gemeente Venlo worden of zijn al geëvacueerd. Het gaat met name om de laaggelegen delen van dorpen langs de Maas, zoals Arcen, Lomm, Velden, een gebied in Venlo zelf, Tegelen, Steyl, Belfeld en Hout-Blerick. Mensen die niet terechtkunnen bij familie of kennissen, worden opgevangen in buurtcentra en andere openbare gebouwen.

Het VieCuri-ziekenhuis in Venlo wordt momenteel volledig geëvacueerd. Zo'n tweehonderd patiënten worden overgebracht naar andere ziekenhuizen, of zo mogelijk ontslagen. Het ziekenhuis staat pal naast de rivier, met slechts een dijk en een kleine lap grond ertussen. Demissionair premier Mark Rutte bezocht de stad en het ziekenhuis vrijdag aan het begin van de avond.

De piek van het hoogwater van de Maas had vrijdag om 15.00 uur Roermond bereikt, maar sindsdien schommelt dat peil. De Maas zakt niet en kan zelfs nog enigszins stijgen, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio. De duizenden bewoners die donderdag en vrijdag in Roermond geëvacueerd zijn, kunnen vrijdagavond nog niet terug naar huis.

De voornaamste reden is volgens de gemeente dat het lang aanhoudende hoogwater dijken en kades kan verzwakken of zelfs doen bezwijken.

Intussen stijgt ook de nabijgelegen Roer tot een ongekend niveau, met een nooit eerder bereikte afvoer van 300 kuub per seconde. Dit terwijl eerdere records rond de 120 kuub zweefden.

Naarmate de hoge Maasgolf zijn weg door Nederland vervolgt, wordt die een beetje uitgerekt, zei Klaas-Jan van Heeringen van wateronderzoekinstituut Deltares.

De golf wordt simpel gezegd iets langer, maar wat minder hoog. Hoewel het gevaar zeker voor Venlo in de nacht van vrijdag op zaterdag nog niet geweken is, worden de risico's in principe wel steeds wat minder groot.

Vanaf Den Bosch zou het hoogwater geen probleem meer moeten zijn, denkt Van Heeringen. Die stad krijgt waarschijnlijk maandag of dinsdag te maken het met het hoogwater. Wel wordt daar en op de tussenliggende route bijvoorbeeld vee weggehaald uit gebieden die kunnen onderlopen.

Ook proberen de waterschappen het waterpeil nu te verlagen door bijvoorbeeld schuiven open te zetten.