Het gat in de dijk langs het Julianakanaal in de Zuid-Limburgse gemeente Meerssen, net ten noorden van Maastricht, is vrijdagmiddag gedicht. Rond 16.15 uur was de situatie "beheersbaar", aldus Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Enkele duizenden omwonenden zijn het gebied ontvlucht.

Militairen en brandweerlieden slaagden er samen in om het gat te dichten in de dijk bij Voulwames, een buurtschap bij Meerssen en Bunde. Daarbij zijn honderden zandzakken gebruikt. Volgens de veiligheidsregio was het daarna veilig genoeg om hulpdiensten het gebied in te sturen.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg is "gedicht" een groot woord. De dijk is versterkt en gestut, zei hij, maar het gevaar is nog niet geweken. Er komt nog steeds water door het gat. "De dijk is niet stabiel genoeg om de zaak veilig te verklaren", zei hij op calamiteitenomroep L1.

De Veiligheidsregio meldde rond 13.30 uur dat de dijk was doorgebroken. In eerste instantie ging het volgens een woordvoerder om een gat van ongeveer 1 bij 1 meter groot. Later sprak de veiligheidsregio over een "groot gat".

Inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) werden opgeroepen zo snel mogelijk te vertrekken omdat het gebied op zeer korte termijn onder water zou komen te staan. In de buurt van de dijkdoorbraak gingen meerdere sirenes af om mensen te waarschuwen. Ook kregen omwonenden een NL-Alert met de boodschap dat iedereen onmiddellijk het gebied moet verlaten.

De veiligheidsregio drukte mensen die hun huizen moesten verlaten op het hart eerst gas en licht af te sluiten om kortsluiting en brand te voorkomen. Ook moet de hoofdkraan van het water dicht, voordat ze de deur achter zich dichttrekken.

Mensen rennen naar hun auto's

Na de dringende oproep om weg te gaan en het afgaan van het luchtalarm renden veel mensen naar hun auto's. Anderen probeerden hun dieren waaronder paarden naar een veilig onderkomen te brengen. Er ontstond een stroom van verkeer naar hoger gelegen delen. De weg bij het Julianakanaal is afgezet. Hulpdiensten stonden klaar om evacués op te vangen.

Voorlopig kunnen mensen nog niet terug. Zij moeten zich voorbereiden om de nacht elders door te brengen, meldt de veiligheidsregio Zuid-Limburg. Rond middernacht wordt naar verwachting pas duidelijk of inwoners kunnen terugkeren.

"De dijk moet eerst gerepareerd zijn voor de situatie veilig is", zei de woordvoerder van de veiligheidsregio. "Dat kan nog wel een tijdje duren. Heel vervelend voor de mensen die geëvacueerd zijn."

Voor mensen die niet bij familie of bekenden terechtkunnen, zijn in de hele gemeente meerdere opvanglocaties beschikbaar. Onder meer een gemeenschapshuis, een gymzaal, een bibliotheek, een school en een kinderopvang zijn ingericht als opvanglocatie.

Drone filmt ondergelopen straten in Meerssen
40
Drone filmt ondergelopen straten in Meerssen

Het gebied waarin inwoners een veilig heenkomen moeten zoeken.

Het gebied waarin inwoners een veilig heenkomen moeten zoeken.
Het gebied waarin inwoners een veilig heenkomen moeten zoeken.
Foto: Veiligheidsregio Limburg-Zuid