Het dodental als gevolg van het noodweer in Duitsland is gestegen tot zeker 103, melden Duitse media vrijdag. Een onbekende hoeveelheid mensen - uiteenlopend van tientallen tot honderden - wordt nog vermist. In België kwamen zeker veertien personen om het leven en worden nog vier inwoners vermist.

In de Duitse plaats Bad Neuenahr-Ahrweiler worden ongeveer veertig tot zestig mensen vermist. Het stadsbestuur meldde donderdagavond dat de status van ruim dertienhonderd inwoners onduidelijk was, maar stelde dat aantal later fors naar benden bij. Veel inwoners konden niet bereikt worden omdat het mobiele telefoonnetwerk was uitgevallen.

In Erfstadt-Blessem in de deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft een aardverschuiving plaatsgevonden. Daarbij is een nog onbekend aantal doden gevallen en er worden meerdere mensen vermist, melden lokale autoriteiten.

Ook het stroomnetwerk in Duitsland krijgt zware klappen te verduren. Volgens energieleverancier Eon zaten donderdag zo'n 165.000 mensen in het westen van Duitsland zonder stroom.

De afgelopen dagen werden hele Duitse gemeenten afgesneden van de buitenwereld. Door de zware regenval zijn talloze huizen ingestort. Veel inwoners zochten boven in bomen en op daken van huizen bescherming tegen de overstromingen. Reddingswerkers brachten mensen in veiligheid met boten en helikopters. "We hebben nog nooit zo'n ramp meegemaakt. Het is echt slopend", zei premier Malu Dreyer van de deelstaat Rijnland-Palts.

Drone filmt ravage in Duitsland na zware overstromingen
70
Drone filmt ravage in Duitsland na zware overstromingen

Ondergelopen kelders worden enkele inwoners fataal

In de regio Keulen kwamen zeker twintig mensen om het leven. Enkele lichamen werden aangetroffen in ondergelopen kelders en twee dodelijke slachtoffers waren brandweerlieden die tijdens reddingsoperaties verongelukten.

In Leverkusen moest een ziekenhuis worden geëvacueerd. Hulpdiensten worden bijgestaan door zo'n 850 militairen, die met gepantserde voertuigen wegen vrijmaken. Helikopters vliegen constant om mensen te redden die een veilig heenkomen hebben gezocht op daken.

Bondskanselier Angela Merkel reageerde donderdag vanuit de Verenigde Staten, waar ze donderdag president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris ontmoette, "geschokt" op de ramp. Ze zei mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers en bedankte de "onvermoeibare" hulpdiensten voor hun inzet. Vicekanselier Olaf Scholz onderbrak zijn vakantie vanwege de overstromingen.

Veertien doden in België

In België heeft het noodweer zeker veertien mensen het leven gekost. Zo werd in het zwaar getroffen Pepinster (provincie Luik) een lichaam gevonden onder een brug die deels was ingestort. In Verviers vielen vijf doden, elders nog drie. Ook werden twee lichamen aangetroffen in Chaudfontaine.

Bij de zuiderburen worden 'slechts' vier personen nog vermist. Een van hen is een vijftienjarig meisje dat verdween in een rivier. Drie net geredde mensen raakten te water toen de brandweerboot waarin ze zaten omsloeg. De brandweerlieden in de boot konden zichzelf in veiligheid brengen.

Ook in België is de ravage groot: bruggen en huizen zijn ingestort en veel inwoners moesten geëvacueerd worden. Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade precies is. In Nederland zal het vaststellen van de schade vermoedelijk enkele weken in beslag nemen.