Inwoners van de Belgische stad Luik die langs de overstroomde Maas wonen, krijgen het advies om de stad te verlaten of naar hogere verdiepingen van hun woning te gaan. De stad ligt zo'n 30 kilometer ten zuiden van Maastricht. In het westen van Duitsland kwamen zeker 49 mensen om als gevolg van het noodweer. Bondskanselier Angela Merkel heeft steun voor de slachtoffers van de overstromingen toegezegd.

Winkels in Luik moeten dicht en de kades worden afgesloten. Toeristen krijgen het advies de stad te verlaten. Politievoertuigen met luidsprekers rijden rond om in een aantal wijken bewoners aan te sporen weg te gaan.

"De situatie is kritiek, we verwachten dat het water nog met 1,5 meter zal stijgen", zegt waarnemend burgemeester Christine Defraigne tegen Belgische media. Mensen die niet weten waar ze heen moeten, kunnen naar een opvangcentrum in Grivegnée. Ook zijn kamers ter beschikking gesteld in hotels.

Er zijn inmiddels ook problemen met de elektriciteitsvoorziening en de gastoevoer, zo meldt distributienetbeheerder van aardgas en elektriciteit RESA donderdag.

In het nabijgelegen Chaudfontaine werden eerder al zeventienhonderd woningen geëvacueerd. Koning Filip brengt een bezoek aan de plaats.

Het noodweer heeft in België zeker acht mensen het leven gekost. In Verviers waren het er vier. In die plaats wordt vanwege plunderingen een avondklok ingevoerd. Inwoners mogen van 21.00 tot vrijdag 06.00 uur hun huis niet verlaten zonder goede reden, zo is hun te kennen gegeven via een waarschuwingssysteem. De stad van 55.000 inwoners ligt ten oosten van Luik.

Drone filmt ravage in Duitsland na zware overstromingen
70
Drone filmt ravage in Duitsland na zware overstromingen

Zeker 49 mensen omgekomen in westen van Duitsland

In het westen van Duitsland zijn zeker 49 mensen om het leven gekomen door het noodweer. Door regenval en overstromingen zijn huizen ingestort en gemeenten afgesneden van de buitenwereld.

De politie van Keulen meldde dat in de regio twintig mensen zijn omgekomen door het noodweer, van wie vijftien in de stad Euskirchen. Ook zijn mensen om het leven gekomen in ondergelopen kelders en verongelukten zeker twee brandweerlieden tijdens reddingsoperaties.

Ook het gebied Ahrweiler in Rijnland-Palts is zwaar getroffen. Daar zijn zeker zes woningen verwoest in de plaats Schuld en overleden zeker achttien mensen.

De autoriteiten in Rijnland-Palts zeggen dat nog vijftig tot zeventig mensen worden vermist in het rampgebied. Het is nog onduidelijk of zij allemaal het slachtoffer zijn geworden van de watersnood. Het gaat mogelijk ook om mensen die met vakantie zijn en daarom niet thuis waren.

Vrees voor doorbraak van stuwdam

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de overstromingen in haar land een catastrofe genoemd. Tijdens een bezoek aan Washington zegde ze donderdag toe dat de regering met steunmaatregelen zal komen. Ze overlegt met de ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken over de steun.

"Voor de mensen in overstroomde gebieden zijn dit verschrikkelijke dagen. Ze kunnen erop vertrouwen dat alle overheden, de bondsregering, de deelstaten en de gemeenten er samen alles aan doen om levens te redden en gevaren af te wenden."

Tenslotte zijn meer dan 4.500 dorpelingen uit de Duitse regio Steinbachtalsperre in Noordrijn-Westfalen geëvacueerd uit vrees voor doorbraak van een stuwdam. Het gebied ten zuidwesten van Bonn kan daardoor te maken krijgen met een vloedgolf. Een deskundige omschrijft de dam in Duitse media als "zeer instabiel".