Welkom in dit liveblog. Hier houden we je op de hoogte van de overstromingen in Limburg, Duitsland en België. Het belangrijkste wat je moet weten:

  • Het zuiden van Limburg is tot rampgebied verklaard.
  • Oproep van Veiligheidsregio's om niet naar het gebied te gaan om te kijken
  • Defensie heeft honderden militairen naar het gebied gestuurd.
  • Ook in België en Duitsland is de schade enorm.
  • Inmiddels hebben de overstromingen ook het oosten van Duitsland, Beieren en Oostenrijk bereikt.
Opbrengst Giro 777 stijgt naar 5 miljoen
Het bedrag dat tot nu toe is gedoneerd via Giro 777 is gestegen naar boven de 5 miljoen, zo is te zien op de website van het Nationaal Rampenfonds. In drie dagen tijd zijn er zo'n 100.000 transacties gedaan, zegt penningmeester Lodewijk van der Kroft tegen L1 Radio.

De penningmeester vertelt aanvankelijk ingesteld te hebben een mail te krijgen na elke donatie. "Dat heb ik na 39.000 donaties stopgezet. Het werd een redelijk stressvolle situatie door zoveel mails te krijgen", zegt hij tegen de regionale nieuwszender.

Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld. Met het geld kunnen burgerinitiatieven worden gefinancierd "die - nadat de modder is weggeschept - lokale noden helpen lenigen", zei voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds eerder.
zondag 18 juli om 21:08
België gaat gericht zoeken naar lichamen slachtoffers 
De Belgische autoriteiten beginnen maandag met het gericht zoeken naar lichamen van slachtoffers die door de watersnoodramp om het leven zijn gekomen. "Daar moeten we eerlijk in zijn", zei Alain Remue zondagavond in het VRT-journaal. Volgens de chef van de Cel Vermiste Personen, onderdeel van de federale politie, wordt dat een ongekende opgave gezien de omvang van het gebied.

"Overal waar water is geweest, daar zijn wij in geïnteresseerd. Dat is een immens gebied. Het gaat niet over een gemeente, maar over de provincie Luik, en ook wel Namen en een stuk Luxemburg. Dit is iets wat we nog nooit hebben meegemaakt", aldus Remue.

Het aantal bevestigde overlijdens door de overstromingen in België is volgens het crisiscentrum nu 31. Daarnaast staan er nog 163 personen te boek als "vermoedelijk vermist of onbereikbaar". Die lijst is mogelijk korter door dubbeltellingen of omdat mensen wel in veiligheid zijn maar dat nog niet hebben kunnen laten weten. Als dat te lang uitblijft, moet het ergste worden gevreesd.
zondag 18 juli om 19:24
Designer Outlet Roermond dinsdag weer open
Het Designer Outlet Center in Roermond gaat dinsdag weer open. Op last van de gemeente was het vlakbij de Maas gelegen DOC gesloten omdat overstromingsgevaar bestond.

Ook de horeca, het casino en de bioscoop bij het Outlet blijven maandag dicht, maakte de gemeente zondag bekend. Het naastgelegen stadskantoor gaat wel open.

Het DOC trekt jaarlijks vele miljoenen bezoekers van wie de helft Duitsers, en een derde uit eigen land. 10 procent van de bezoekers zijn Belgen, nog eens 10 procent komt met name uit Oost-Europa en China.
zondag 18 juli om 18:47
Duitse politie lokaliseert ruim 700 vermisten via telefoon
De Duitse politie heeft in de door noodweer geteisterde deelstaat Noordrijn-Westfalen meer dan zevenhonderd personen die als vermist te boek stonden telefonisch gelokaliseerd. Daarmee is de lijst meldingen die in Keulen waren binnengekomen aanzienlijk verkort. Een woordvoerder zei tegen Focus Online dat er nu nog ongeveer 150 op staan.

In de regio's Rhein-Sieg, rond Bonn, en Euskirchen waren zondag nog 250 medewerkers van politie, brandweer en leger met een aantal technische specialisten in touw met het zoeken naar slachtoffers. In het stadje Rheinbach werd een lichaam geborgen, waardoor het dodental in deze streek op negen kwam. In totaal zijn er in Duitsland nu bijna 160 bevestigde sterfgevallen te betreuren door het natuurgeweld.
zondag 18 juli om 18:01
Repareren Duitse snelwegen kan maanden duren
Automobilisten moeten de komende tijd op twee van de belangrijkste snelwegen in het zuiden van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen rekening houden met flinke vertraging. Het herstel van de autobanen 1 en 61, de laatste begint net over de grens bij Venlo, kan maanden gaan duren, zegt een woordvoerder van het federaal snelwegbedrijf op de site van Focus Online.

Het vaststellen van de precieze schade die de afgelopen week is aangericht door het noodweer is nog volop gaande. Als dat is afgerond kunnen de reparatiediensten aan de slag. In de regio's Erfstadt en Swisttal heeft de watermassa hele stukken van de rijbaan weggeslagen. Op veel andere plaatsen is de ondergrond mogelijk instabiel geworden door weggespoelde zand en grind.

Experts gaan op die trajecten onderzoeken wat de impact is geweest van de wateroverlast voordat ze weer worden opengesteld. Daarvoor stuurt het bedrijf vrachtwagens de weg op om te kijken of er scheurvorming optreedt.
zondag 18 juli om 17:43
Midden- en Noord-Limburg 'door het oog van de naald gekropen'
Midden- en Noord-Limburg zijn de afgelopen dagen tijdens het hoogwater van de Maas "door het oog van de naald gekropen". Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord zondagavond. Dat het goed is afgelopen is volgens hem mede te danken aan de vele vrijwilligers, de militairen van Defensie en medewerkers van het waterschap.

Nu gaat het erom de zeventien zwakke plekken in de hoogwaterbescherming aan te pakken, zei Scholten. Daarvoor is 750 miljoen euro gereserveerd. De versterking van de zeventien zwakke kades en dijken moet de kans op een overstroming beperken tot eens in de honderd jaar. Het versterken daarvan zat al in de pijplijn, maar de provincie werd voortijdig overvallen door de recente hoogwatergolf. 

"Het was een lakmoesproef", zei Scholten. "Maar we hadden geen rekening gehouden met waterstanden hoger dan die in 1995. Dat leert ons dat ons scenario waterveiligheid moet worden bijgesteld."

Hij verwacht dat de Deltacommissaris en de verantwoordelijke minister nu wel wat nauwgezetter zullen kijken naar de provincie. De besluitvorming over de zeventien zwakke plekken moet sneller gaan, zei hij. "Een groot aantal maatregelen stond weliswaar in de planning, maar er is nog veel overleg met onder meer betrokken bewoners en boeren. Ik denk dat er nu wel druk op staat."
zondag 18 juli om 17:39
Terrein ziekenhuis Venlo veilig verklaard, woensdag weer open
Terrein ziekenhuis Venlo veilig verklaard, woensdag weer open
zondag 18 juli om 17:37
Steeds meer Limburgers weer naar huis, ziekenhuis Venlo woensdag weer open
Steeds meer mensen mogen in Limburg terug naar huis, nadat ze eerder overhaast hun woningen hadden moeten verlaten vanwege het snel stijgende Maaswater en de gezwollen beken en zijriviertjes. Ziekenhuis VieCuri in Venlo gaat woensdag weer open, maakte de Veiligheidsregio Limburg-Noord zondagavond bekend. Lees hier verder.
zondag 18 juli om 17:26
Vlaamse minister kondigt schoonmaak aan langs de Maas
Zuhal Demir, de Vlaamse minister van Leefmilieu, kondigt een grote schoonmaakactie aan langs de oevers van de Maas bij de Nederlandse grens. 

Nu het waterpeil in België blijft zakken is het volgens de minister hard nodig om de rotzooi die is achtergebleven na de overstroming op te ruimen. Mogelijk wordt er volgend weekeinde al een begin gemaakt.

De minister wil voorkomen dat het afval verder zwerft in de natuur. Op die manier zouden dieren zich kunnen verwonden aan het afval. "De komende dagen komen we bijeen om te bekijken wanneer en hoe de rommel op een veilige manier kan worden opgeruimd", aldus Demir.
zondag 18 juli om 17:14
Ziekenhuis Venlo naar verwachting woensdag weer volledig open
Het terrein bij ziekenhuis VieCurie in Venlo is veilig verklaard. Dat ziekenhuis werd vrijdag geëvacueerd toen het gebied eromheen dreigde te overstromen.

Het ziekenhuis gaat weer opstarten, maar is daarmee niet meteen operationeel. "Het kost aanzienlijk meer tijd om het ziekenhuis weer te openen dan om het ziekenhuis te evacueren", zegt Leon Tripels tijdens de persconferentie van zondagavond. "Dat kost waarschijnlijk dagen, dus het ziekenhuis is naar verwachting woensdag weer open."
zondag 18 juli om 15:52
Merkel geschokt over omvang verwoestingen in Duitsland
De Duitse bondskanselier Angela Merkel reageerde tijdens een bezoek aan het rampgebied in Rijnland-Palts geschokt op de schaal van de catastrofe. Ze zei tijdens een persconferentie in de plaats Adenau dat het de Duitse taal bijna ontbreekt aan woorden om de omvang van de verwoestingen te kunnen omschrijven.

Merkel ging zondag met regiopremier Malu Dreyer naar de plaats Schuld, in het zwaar getroffen district Ahrweiler. Hoogwater verwoestte daar huizen en heeft veel levens gekost. In Ahrweiler vielen 110 van de 156 doden die in Duitsland zijn gevallen door de zware regenval en overstromingen van de afgelopen dagen. Ook raakten er zeker 670 mensen gewond.

Dreyer denkt dat het lang gaat duren voordat de wederbouw in Rijnland-Palts is voltooid. Op dit moment ligt de prioriteit bij de reddingswerkzaamheden. Er worden nog steeds mensen vermist. De regiopremier zegt niet te zullen rusten voordat zij allemaal zijn teruggevonden. Ook Merkel noemde het reddingswerk de "absolute prioriteit".
zondag 18 juli om 15:51
Vooral nog opruimwerkzaamheden in België, dodental noodweer stijgt naar 31
De hulpdiensten in België zijn, op een paar zoekacties na, vooral nog bezig met het opruimen van de schade na het noodweer in het land. Het aantal dodelijke slachtoffers is inmiddels gestegen naar 31, maakt het Belgische crisiscentrum zondag bekend. Lees hier verder.
zondag 18 juli om 15:21
Vrijwel alle geëvacueerden in Venlo mogen per direct naar huis
Bijna alle 10.000 mensen uit Venlo die het afgelopen weekend moesten evacueren mogen weer naar huis. Dat meldt de gemeente. Alleen de bewoners van de straat de Maashoek en een deel van de Maasstraat mogen nog niet terug naar huis.

"We kunnen ons voorstellen dat de evacuatie zeer ingrijpend is geweest, maar uw veiligheid is voor ons altijd het belangrijkste", aldus de gemeente. "Voor de mensen die op dit moment nog niet naar huis mogen, hopen wij dat er ook voor jullie snel duidelijkheid is."

De gemeente raadt inwoners aan om de woning goed te controleren bij terugkomst en foto's te maken van de eventuele schade. Die foto's zijn mogelijk nodig bij de schadeafhandeling.
zondag 18 juli om 14:18
Donaties Giro 777 lopen op tot 4,2 miljoen euro
Zondagmiddag staat de teller van Giro 777 voor de overstroming in Limburg op 4,2 miljoen euro. Op zaterdagavond was dat nog 3 miljoen. 

Volgens een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds hebben al 80.000 tot 85.000 mensen een donatie gedaan. Iedere donateur geeft dus gemiddeld zo'n 50 euro.

Met het geld kunnen burgerinitiatieven worden gefinancierd "die - nadat de modder is weggeschept - lokale noden helpen lenigen", zei voorzitter Clémence Ross-van Dorp van het Nationaal Rampenfonds eerder.
zondag 18 juli om 13:02
Oproep om zuinig te zijn met drinkwater in Limburg
Waterleidingmaatschappij Limburg WML roept inwoners van de provincie op zuinig te zijn met drinkwater. "Vermijd niet strikt noodzakelijk kraanwatergebruik", laat WML zondag weten.

De maatschappij ziet het gebruik van kraanwater toenemen. Dat heeft met name te maken met de grote schoonmaak in Zuid-Limburg na de grote overstromingen.

"Aangezien WML naar aanleiding van de hoge Maaswaterstand en de overstromingen nog niet de volle productiecapaciteit tot haar beschikking heeft, vragen we onze klanten om niet strikt noodzakelijk watergebruik, zoals het vullen van zwembadjes en het poetsen van de auto, de komende dagen zoveel als mogelijk te vermijden", aldus WML. "Op die manier houden we voldoende drinkwater beschikbaar voor alle Limburgers. En vooral voor hen die het op dit moment het hardst nodig hebben."
zondag 18 juli om 12:32
Merkel bezoekt rampgebied in Rijnland-Palts
De Duitse bondskanselier Angela Merkel is begonnen aan haar bezoek aan de plaats Schuld in de deelstaat Rijnland-Palts. Ze praat daar samen met regiopremier Malu Dreyer met inwoners en hulpverleners.

Schuld ligt in het zwaar getroffen district Ahrweiler. Hoogwater verwoestte daar huizen en heeft veel levens gekost. In Ahrweiler vielen volgens Duitse media zeker 110 van de 156 doden die zijn gevallen door het noodweer van de afgelopen dagen. Ook raakten er zeker 670 mensen gewond.
zondag 18 juli om 11:29
Geëvacueerden Roermond weer terug naar huis
De mensen die enkele dagen geleden weg moesten uit de 550 woningen rond de Hambeek in Roermond, mogen weer terug naar huis. De gemeente heeft de situatie rond de Hambeek weer veilig verklaard en roept mensen op om foto's te maken van de eventuele schade aan hun eigendom.

Het waterschap verklaarde ook de gebieden rond de Roer in Roerdalen en rond de Maas en het Julianakanaal in Echt-Susteren veilig. Ook daar kunnen mensen wellicht later vandaag weer naar huis. De betreffende gemeenten maken bekend of en wanneer, zei bestuurder Jos Teeuwen van Waterschap Limburg zondag.
zondag 18 juli om 11:25
Kritiek op zwemmer die bij Gennep uit de Niers werd gehaald
De hulpdiensten hebben zondagochtend om 06.00 uur iemand uit de Niers bij Gennep in Noord-Limburg gehaald. Deze persoon zwom er volgens Jos Teeuwen, bestuurder van waterschap Limburg, met alleen een zwembroek aan. 

"Levensgevaarlijk om in deze omstandigheden te gaan zwemmen", zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. "Er kunnen boomstammen in het water drijven. Bovendien hebben de hulpdiensten wel wat anders te doen dan mensen uit het water te halen."
zondag 18 juli om 11:11
Veiligheidsregio verbijsterd over zwemmer die duik in Limburgse rivier waagde
Veiligheidsregio verbijsterd over zwemmer die duik in Limburgse rivier waagde
zondag 18 juli om 10:54
Veiligheidsregio: 'Tientallen huizen binnendijks onder water, veel meer buitendijks'
Veiligheidsregio: 'Tientallen huizen binnendijks onder water, veel meer buitendijks'
zondag 18 juli om 10:51
Onduidelijk wanneer geëvacueerden hun woning in kunnen
Het is niet duidelijk wanneer geëvacueerde Limburgers terug kunnen keren naar hun woning. Dat is zojuist bekendgemaakt bij een persconferentie van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De inwoners zijn afhankelijk van dijkwachten uit heel het land, die momenteel dijken nabij hun woningen inspecteren. Tientallen huizen zijn onder water gelopen omdat nabijgelegen dijken het water niet konden tegenhouden. Buitendijks gaat het om "veel meer" huizen.

"De verzadigde dijken zijn lang niet altijd veilig. Er is een nieuwe vorm van druk, waardoor zij kunnen bezwijken", legt Jos Teeuwen van Waterschap Limburg uit. "We moeten weten wanneer het weer veilig is."

Tot die tijd kan er ook niet op veel dijken gewandeld worden. Bij de Veiligheidsregio is met verbijstering gereageerd op gelukzoekers die hekwerken en rode linten negeren voor een wandeling op de dijk. De hekwerken en rode linten geven aan dat een dijk gevaarlijk en instabiel is.
zondag 18 juli om 10:14
Veiligheidsregio Limburg-Noord: voorkom extra belasting op de dijken
Veiligheidsregio Limburg-Noord roept op om de dijken niet verder te belasten. De veiligheidsregio raadt daarom af om bijvoorbeeld te gaan wandelen op de dijken. 

"Dijken zijn geliefde plekken om te wandelen", schrijft de veiligheidsregio op de site. "De dijken hebben het op het moment al zwaar met de hoge waterstand. Voorkom schade en verzakking van de dijken en ga ergens anders wandelen."
zondag 18 juli om 10:09
Valkenburg weer volledig aangesloten op stroomnet
Heel Valkenburg heeft weer stroom, laat Enexis zondagochtend weten. De laatste 32 klanten zijn weer aangesloten en daarmee komt een einde aan de stroomstoring. 

Door de stroomstoring moesten de afgelopen dagen veel mensen hun huis uit. De storing ontstond als gevolg van de overstroming van de Geul. Enexis werkt de komende periode verder aan het herstel en vervanging van de stations die veel schade op hebben gelopen. 

"Dat kan tot gevolg hebben dat inwoners in het centrum nog te maken kunnen krijgen met een kortdurende stroomonderbreking bij de omschakeling van de noodstroomvoorzieningen naar de vernieuwde voorzieningen", aldus de netbeheerder.
zondag 18 juli om 10:00
Veiligheidsregio Limburg-Noord geeft om 12.00 uur een persconferentie over het hoogwater in Noord-Limburg. Kijk hier live mee.
Bekijk de persconferentie van Veiligheidsregio Limburg-Noord
Bekijk de persconferentie van Veiligheidsregio Limburg-Noord
zondag 18 juli om 09:51
Ook in Italië overlast door zware regenval
Zware regenval heeft ook in delen van Italië voor overlast gezorgd. De hulpdiensten in de zuidelijke stad Palermo (Sicilië) en de omliggende gebieden moesten honderden keren uitrukken vanwege overstromingen en waterschade. De neerslag leidde er voor zover bekend niet tot grote calamiteiten.

Er viel ook veel regen in het noorden van het land. In het noordoosten van de regio Zuid-Tirol viel in een dag tijd bijna 50 liter regen per vierkante meter. Op videobeelden is te zien hoe een watermassa door de Ahr-rivier raast. De hulpdiensten zeggen de situatie daar nauwlettend in de gaten te houden.

Ook Oostenrijk is getroffen door hevige neerslag. Auto's en hekwerken werden meegesleurd door een zondvloed nadat in korte tijd tot wel 80 millimeter regen viel.
zondag 18 juli om 09:50
Hoogwaterpiek Maas vlakt af in Noord-Limburg
De hoogwaterpiek in de Maas vlakt af naarmate de golf verder noordelijk in Limburg komt. Dat komt doordat de rivier in het plassengebied tussen Maaseik en Roermond flink kon uitvloeien, zegt Rijkswaterstaat. De verwachte hoge waterstand in Noord-Limburg komt gemiddeld eens in de dertig jaar voor. De hoogste waterstand die Zuid-Limburg trof wordt maar eens in de driehonderd jaar gezien, aldus de dienst.

De afvoer in Noord-Limburg is volgens Rijkswaterstaat te vergelijken met het hoge water van 1993. Maar omdat sindsdien de dijken zijn verstevigd en de rivier meer ruimte heeft gekregen, zullen de overstromingen minder hevig zijn als destijds. 

De Maas heeft zondagochtend de hoogste stand bereikt bij Sambeek. De stuw daar kan door technische problemen niet geopend worden. Daardoor hoopt zich veel zwerfvuil op voor de stuw, wat voor problemen kan zorgen. Zondagmiddag bereikt het hoge water Gennep, zondagavond komt de piek langs Mook en in de nacht van zondag op maandag staat het water op zijn hoogst bij het Brabantse Grave.
zondag 18 juli om 09:35
Nieuwe persconferentie in Noord-Limburg
Veiligheidsregio Limburg-Noord houdt om 12.00 een nieuwe persconferentie over de stand van zaken in het noorden van de provincie. Die livestream is live te volgen via deze site. De belangrijkste ontwikkelingen worden bijgehouden in dit liveblog.
zondag 18 juli om 09:34
Ruim 3,7 miljoen euro opgehaald via Giro 777
Nederlanders hebben tot dusver 3,7 miljoen euro gedoneerd voor gedupeerden van overstromingen in Limburg. Dat meldt het Nationaal Rampenfonds zondagochtend aan de NOS.

Meer dan 60.000 mensen hebben geld overgemaakt. De meeste mensen kiezen ervoor om 10, 20 of 25 euro te doneren, meldt het fonds. Als zo'n 60.000 mensen gedoneerd hebben, zou de gemiddelde donatie ruim 60 euro zijn.
zondag 18 juli om 08:49
Bekijk hier beelden van wateroverlast in Oostenrijk.
Ook overstromingen in Oostenrijk: straten veranderen in kolkende rivier
Ook overstromingen in Oostenrijk: straten veranderen in kolkende rivier
zondag 18 juli om 08:48

Ook wateroverlast in Oostenrijk na hevige regenval
Ook Oostenrijk kan meepraten over wateroverlast. Ongekend zware regenval maakte van een beek een woest kolkende stroom, die delen van de binnenstad van Hallein overstroomde. Op videobeelden die via sociale media worden verspreid, is te zien dat een zondvloed het stadje bij Salzburg overspoelt en onder meer auto's en hekwerken meesleurt.

Reddingswerkers gebruikten boten en vrachtwagens om mensen te redden die opgesloten zaten in hun huizen. Volgens de brandweer waren er aan het einde van zaterdagavond geen meldingen over vermisten, gewonden of doden. Volgens de autoriteiten is het waterpeil inmiddels gedaald. Zaterdagavond werd gesproken van een "zeer kritieke" tot "dramatische" situatie. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 80 millimeter regen.

zondag 18 juli om 08:09
Treinverkeer in Limburg grotendeels hersteld
In Limburg rijden vandaag de treinen weer bijna overal als normaal. Alleen tussen Weert en Roermond en tussen Maastricht en Luik is het treinverkeer nog altijd gestremd door de wateroverlast.

Het treinverkeer tussen Weert en Roermond werd gisteren preventief stilgelegd, omdat een spoordijk op het traject dreigde te verzwakken door verschillende waterstanden aan weerszijden van de dijk. Op zijn vroegst kunnen volgens spoorbeheerder ProRail vandaag rond 12.30 uur weer treinen over de dijk. De NS zet bussen in.

Het Belgische Luik is vanuit Maastricht bereikbaar met taxibusjes. Wanneer het treinverkeer op dit traject weer opstart, hangt af van herstelwerkzaamheden in België. Het spoor in België is zwaar beschadigd door de wateroverlast.
zondag 18 juli om 08:04
Gebied tussen Julianakanaal en Maas verboden terrein
De gemeente Echt-Susteren waarschuwt vandaag dat er boetes worden uitgedeeld als mensen die er niks te zoeken hebben naar het gebied tussen het Julianakanaal en de Maas komen. Daar geldt een noodverordening. Wie er niet woont en geen hulpverlener is, moet er wegblijven, aldus de Midden-Limburgse gemeente.

Het water van de Maas en het kanaal zakt weliswaar, maar de dijken en de grond zijn verzadigd. "Als de dijken, bruggen, wegen en (fiets)paden te veel belast worden kan dit nieuwe veiligheidsrisico’s veroorzaken", aldus de gemeente. "Onze hulpverleners zijn nog hard aan het werk om de huidige wateroverlast en de gevolgen daarvan te bestrijden. We moeten er dan ook samen voor zorgen dat er geen nieuwe risico’s bijkomen."

Er worden handhavers en extra politie ingezet. Wie er toch zomaar naartoe gaat, kan beboet worden.
zondag 18 juli om 08:00
In het Limburgse dorpje Well, dat gelegen is in het noorden van de provincie, zijn militairen ingezet om wateroverlast te voorkomen. Eerder werd al een onbekende hoeveelheid inwoners geëvacueerd.
Militairen leggen zandzakken tegen hoogwater in Well
Militairen leggen zandzakken tegen hoogwater in Well
zondag 18 juli om 07:45
Oproep aan evacués: wees voorzichtig bij terugkeer naar huis
Evacués die terug naar huis mogen in Limburg, moeten voorzichtig zijn en eerst de instructies van netbeheerder Enexis bekijken en opvolgen. Het water kan risico’s opleveren voor de stroomvoorziening. "Als er water in de woning stond, bereid je dan goed voor hoe je de woning in gaat", zei een woordvoerder van de veiligheidsregio op rampenzender L1. "Vraag je af of de situatie wel veilig is."

"Enexis geeft instructies waar je op moet letten. Volg die." Het water kan kortsluiting hebben veroorzaakt of andere onveilige situaties in de elektriciteit.

De woordvoerder waarschuwt ook voor achtergebleven drijfhout en andere troep. "Je treft bij thuiskomst vaak ook wat aan. Stel je daarop in."
zondag 18 juli om 07:22
Nog wekenlang geen treinverkeer tussen Maastricht en Luik
Er zullen zeker tot begin augustus geen treinen rijden tussen Maastricht en Luik, meldt 1Limburg zondagochtend. Door de hevige regenval kwam het spoor bij Eijsen compleet onder water te staan en dat heeft dermate veel schade aangericht dat reparatiewerkzaamheden weken in beslag zullen nemen. In plaats van treinen zullen taxibusjes ingezet worden. Een rit duurt daarmee een uur langer dan normaal, aldus 1Limburg.
zondag 18 juli om 07:15
Een drone laat de ongekende impact zien van de overstromingen in Limburg. Ook kasteel Daelenbroeck nabij Herkenbosch liep grote schade op.
zondag 18 juli om 06:37
Veel kritiek in Duitsland op lachende regiopremier
In Duitsland groeit de kritiek op deelstaatpremier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen, die lachend was gefilmd tijdens een bezoek aan het rampgebied in zijn deelstaat. Commentatoren en politici verwijten de prominente politicus zich ongepast te hebben gedragen.

Laschet raakte zaterdag in opspraak tijdens een bezoek aan het zwaar getroffen Erftstadt. Op beelden is te zien dat de deelstaatpremier op de achtergrond staat te lachen en te kletsen terwijl president Frank-Walter Steinmeier een verklaring aflegt waarin hij zegt mee te leven met de slachtoffers.

Dat leidde direct tot forse kritiek. Bild schreef online dat "Laschet lacht terwijl het land huilt". Politici reageerden verbijsterd. Lars Klingbeil van de sociaaldemocratische partij SPD, die landelijk regeert met de CDU van Laschet en Merkel, noemde het optreden van de regiopremier "onfatsoenlijk" en "schandalig". De regiopremier heeft zaterdag excuses aangeboden via Twitter.
zondag 18 juli om 05:52
Een begraafplaats nabij het plaatsje Well is onder water gelopen. Een deel van het dorp werd zaterdagavond geëvacueerd omdat het Maaswater sneller steeg dan voorzien.
zondag 18 juli om 05:50
Vannacht geen grote incidenten gemeld, dijken houden stand
De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft in de nacht van zaterdag op zondag geen melding gemaakt van grote incidenten. Zaterdag maakten experts zich nog druk om de staat van diverse dijken. Van enkele dijken werd getwijfeld of ze stand zouden houden, maar het lijkt erop dat alle dijken de enorme hoeveelheid water nog steeds tegenhouden.

In het zuiden van de Veiligheidsregio - in de omgeving van Roermond - is het waterpeil aan het zakken. Experts willen in de loop van de ochtend de dijken daar onder de loep nemen. Daarbij wordt vooral gekeken naar het deel van de dijk die zich aan de waterkant bevindt.

In Roermond moeten experts voorzichtig zijn met de dijk langs de Prins Willem Alexanderhaven. Die dijk bleek zaterdag het zorgenkindje, maar lijkt te hebben standgehouden. Het achterliggende industrieterrein was uit voorzorg ontruimd.
zondag 18 juli om 04:29
Dodental in Duits rampgebied Ahrweiler weer gestegen
Het dodental door de watersnood in het westen van Duitsland is weer flink gestegen. De politie meldt zondagochtend dat alleen al in het district Ahrweiler (Rijnland-Palts) 110 mensen om het leven zijn gekomen. Dat zijn er twaalf meer dan de 98 die zaterdagavond werden bekendgemaakt.

In Ahrweiler bevindt zich onder meer de zwaar getroffen plaats Schuld, waar huizen zijn verwoest door het hoge water. Er raakten volgens de autoriteiten zeker 670 mensen gewond. Naar verwachting loopt het aantal doden en gewonden nog verder op omdat er nog mensen worden vermist.

Op veel plekken in het gebied is er nog steeds geen elektriciteit of telefoonontvangst. Ook is een groot deel van de wegen in het Ahrdal afgesloten.
zondag 18 juli om 00:37
Deel Well geëvacueerd vanwege stijgende water
Een onbekend aantal inwoners van het dorp Well in Noord-Limburg is zaterdagavond geëvacueerd. De evacuatie is nodig omdat het Maaswater hoger stijgt dan voorzien, zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdagavond. Ook de kwaliteit van de dijken in Well voldoet niet.

Bij zeker één dijk in het dorp zou water doorsijpelen, meldt omroep L1. Volgens de veiligheidsregio worden de dijken de hele nacht bewaakt door de brandweer en het Waterschap Limburg.

Het gevaar van overstromingen in het noorden van de provincie blijft zeker tot en met maandag bestaan. Pas als de hoogwatergolf de provincie uit is, wordt dat gevaar minder. Vrijdag en eerder zaterdag vonden al evacuaties plaats op zeventien andere plaatsen in Midden- en Noord Limburg. Hoeveel mensen in Well (gemeente Bergen) hun woningen uit moeten, kon een woordvoerder van de veiligheidsregio niet zeggen.
zaterdag 17 juli om 23:09
Dringende oproep om niet te recreëren op de Maas
De Veiligheidsregio Limburg-Noord doet een dringende oproep om zondag niet te recreëren op de Maas, zei een woordvoerder in de nacht van zaterdag op zondag tegen calamiteitenzender L1-radio.

"Het water is gevaarlijk, onbetrouwbaar en snelstromend. Daarnaast drijft er ook van alles in de rivier", aldus de voorlichter. Ook het recreëren op en nabij dijken rondom de Maas wordt dringend afgeraden, omdat deze kwetsbaar kunnen zijn.

Er wordt zondag mooi weer verwacht in Limburg. Hierdoor wordt gevreesd voor veel ramptoeristen en andere recreanten. De veiligheidsregio roept mensen op hun verstand te gebruiken en zich aan de geldende maatregelen en noodverordeningen te houden. "Waar dat nodig is, zal er op gehandhaafd worden", waarschuwt de woordvoerder.