De provincie Zeeland maakt deze maand acht bushaltes beter toegankelijk voor mindervaliden. Zij stappen straks eenvoudiger in en uit bij Terneuzen, Vlissingen, ‘s-Heer Arendskerke, Colijnsplaat, Schuddebeurs, Noordgouwe, Sint-Maartensdijk en Tholen.

Zeeland trekt 1,2 miljoen euro uit voor de aanpassingen.

Veertig procent van de Zeeuwse haltes moet toegankelijk zijn voor mindervaliden, bijvoorbeeld via een opgehoogd perron of geleidelijnen voor reizigers met een visuele beperking. Ook de bus zelf moet zo kunnen knielen dat de reiziger drempelloos kan instappen.

Zeeland haalt de norm niet en daarom neemt ze nu actie, laat gedeputeerde Harry van der Maas weten. “We kiezen ervoor om minimaal een halte per dorp, wijk of kern toegankelijk te maken.”

Ook moeten belangrijke voorzieningen als een ziekenhuis of zwembad voor iedereen toegankelijk zijn. “Op dit moment zijn achttien van de perrons die wij beheren volledig toegankelijk. Eind 2018 moeten dat er 46 zijn. Daarmee zijn we een eind op weg om aan de regionale doelstelling te voldoen.”

Perrons

Bijvoorbeeld in Vlissingen bij Vrijburg zijn eind deze maand twee perrons bij de halte Abeele (N661) toegankelijk voor mindervaliden. Dit werk gebeurt ook bij Colijnsplaat/Zeelandbrug (N256) en bij de halte bij Sint-Maartensdijk (N286).

Bij de Sloeweg/Oude Rijksweg (N664) komen fietsenrekken bij de halte ‘s-Heer Arendskerke en deze rekken komen ook bij de Thoolse Deltaweg (N286).