De D66- en PvdA/GroenLinks-fractie in de Veerse gemeenteraad willen dat het college van burgemeester en wethouders voorkomt dat het pompgebouw in natuurgebied Oranjezon bij Vrouwenpolder verloren gaat. 

Het college moet snel handelen, omdat waterbedrijf Evides volgens de twee partijen maandag al wil beginnen met de sloop van het gebouw. 

Volgens PvdA/GroenLinks en D66 staat het pompgebouw op de lijst van waardevolle panden. Daarom willen ze in schriftelijke vragen weten hoe het kan dat er een een sloopplan voor het gebouw is. Ze vragen b&w of er een sloopvergunning is verleend.

Evides werkt in het natuurgebied aan vernieuwing van de drinkwatervoorziening. Volgens het bedrijf is het verouderde pompgebouw aan vervanging toe. Evides wil het oude pompstation vervangen door een energiezuinig en bij de omgeving passend nieuw exemplaar.

Historisch erfgoed

"Wil het college nogmaals een dringend beroep doen op de directie van Evides om het pompgebouw als erfgoed te koesteren en voor de toekomst te behouden", schrijven Marion van Stiphout (D66) en Peter Holtring (PvdA/GL) in hun vragen.

Het gebouw biedt Zeeuwen en toeristen volgens Holtring en Van Stiphout een blik op historisch erfgoed. "Zij bezoeken een schitterend natuurgebied en zien het landschap in de context van een waterwingebied met een geschiedenis van meer dan een eeuw, dat nog steeds als zodanig wordt gebruikt.

Het college heeft officieel zes weken de tijd om vragen van fracties te beantwoorden.