Verbeterplan voor Vlissingse binnenstad begin 2018 klaar

Begin volgend jaar stelt de gemeente Vlissingen samen met betrokken partijen een actieplan op om de binnenstad te versterken. Deze visie moet in het eerste kwartaal van 2018 klaar zijn.

Verschillende bijeenkomsten hebben al plaatsgevonden om ideeën voor het plan van aanpak te verzamelen. Hierbij zijn alle belanghebbende partijen betrokken, vertelt wethouder Josephine Elliott.

Dit zijn onder meer de Vlissingse Ondernemers Centrale (VOC) (waarbij nu ook de ondernemers van de Oude Markt zijn aangesloten), bewoners, horeca en ondernemers van de boulevard, Cultuurwerf en HZ University of Applied Sciences.

"Het is niet meer zo dat wij als gemeente een plan presenteren aan de betrokkenen", legt Elliott uit. "We bekijken nu samen met de belanghebbenden waar we naartoe willen."

Omgevingswet

Dat past ook bij de nieuwe Omgevingswet, waarmee de gemeenten in de toekomst gaan werken. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Dat moet het voor bijvoorbeeld burgers en ondernemers makkelijker maken om plannen in te dienen.

Ambtenaren gaan dan vaker met hen om de tafel bij nieuwe initiatieven. Deze nieuwe manier van werken kost meer tijd, vertelt Elliott, maar moet ervoor zorgen dat plannen meer draagvlak hebben.

Voor de binnenstadvisie is de gemeente nu ideeën aan het verzamelen. Een wens die volgens de wethouder leeft is onder meer betere bewegwijzering in de stad. Ook wordt er nagedacht over de inrichting van het centrum.

Visie

Als de visie met bijbehorend actieplan volgend jaar klaar is, moet dit de verschillende partijen handvaten geven om de economie in de binnenstad te versterken. De partijen willen meer bezoekers naar de stad trekken, zodat de omzetten bij de ondernemers stijgen en zo de werkgelegenheid verbetert.

"We merken door deze nieuwe werkwijze al dat de betrokkenen elkaar beter weten te vinden voor samenwerking. Dat is snelle winst."

Lees meer over:
Tip de redactie