Wethouder Sem Stroosnijder van de gemeente Vlissingen wil zo snel mogelijk rond de tafel met zijn collega’s in Middelburg over het bestemmingsplan voor de wijk Essenvelt.

In de nieuwbouwwijk aan de rand van Middelburg komen maximaal vierhonderd woningen.

Het bestemmingsplan staat maandag op de agenda in de commissie ruimte en twee weken later op de agenda van de gemeente Middelburg. Vlissingen is mordicus tegen de bouw van de nieuwe wijk tussen Middelburg en Oost-Souburg.

Ze heeft dan ook een zienswijze ingediend tegen het bestemmingsplan. "Het is uitzonderlijk dat de ene gemeente dat tegen een andere gemeente doet. Toch zagen we ons daartoe genoodzaakt", aldus Stroosnijder.

Het bezwaar van Vlissingen heeft te maken met het maximale aantal huizen dat de komende jaren op Walcheren mag worden gebouwd: 1.400. "Als er daar vierhonderd vanaf gaan voor Essenvelt blijven er slechts duizend over waarmee wij onder meer het Scheldekwartier moeten ontwikkelen en ook de gemeente Veere haar plannen moet realiseren."

Uitbreiding

Vlissingen denkt in haar recht te staan, omdat het Scheldekwartier een zogenoemde inbreidingslocatie is en Essenvelt een uitbreiding is. Landelijk beleid schrijft voor dat nieuwbouw 'in het groen' zoveel mogelijk moet worden vermeden.

De kwestie over Essenvelt speelt al maanden.

Afspraken

Het lukte de drie Walcherse gemeenten dan ook niet om samen afspraken te maken voor de woningmarkt van de komende jaren. De provincie vraagt om afspraken per Zeeuwse regio. "Het lijkt me slecht dat deze plannen ook de toekomstige onderhandelingen gaan bepalen", zegt Stroosnijder.

Een stap naar de rechter sluit hij niet uit als de gemeenteraad het bestemmingsplan over twee weken goedkeurt.