Van donderdag 12 tot en met zondag 15 oktober vindt het tweede Middelburgse Wijnfestival plaats. 

De organisatie is in handen van de Smaek van Zeêland. Het festival bestaat uit een historische wijnproeverij, wijnwandelingen door de stad, een wijnproeverij van wijn en chocola en een mede door University College Roosevelt (UCR) georganiseerd symposium over de wijnhandel in Nederland en Middelburg.

Middelburg, dat dit jaar 800 jaar bestaat, was tussen de 13e en 16e eeuw één van de belangrijkste handelsplaatsen voor wijn uit Europese landen, zoals Frankrijk, Italië en Spanje.

Monumenten

Ook daarna speelde wijn een belangrijke rol in de stad. Dat is alleen al te zien aan de meer dan 150 namen voor monumenten die in de binnenstad zijn te vinden en straten die herinneren aan het wijnverleden: La Rochelle, Petauw Oxhooft, De Bajoene, Rouaanse Kaai en de Pijpstraat.

Belangrijk

Zaterdag 14 oktober geven bouwkundige Ed de Graaf en onderzoeker Gerard van Keken drie historische wandelingen langs plaatsen die belangrijk zijn geweest voor de wijn in Middelburg.

Het startschot van het festival vindt donderdag 12 oktober plaats met een historische wijnproeverij. Op de laatste dag staan wijn en chocolade centraal.