De schipper van de viskotter Arnemuiden 7, die verdacht wordt van poging tot doodslag op drie inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), is voorlopig weer op vrije voeten.

De rechtbank heeft dinsdag een verzoek tot vrijlating van de schipper goedgekeurd. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie aan NU.nl na berichtgeving van Omroep Zeeland.

Het OM doet momenteel nog onderzoek naar het voorval. De schipper en zijn bemanningsleden blijven verdachten in de zaak. 

De bemanningsleden werden twee weken geleden al vrijgelaten.

Opzettelijk

De schipper en zijn bemanningsleden worden verdacht van het opzettelijk in gevaar brengen van de NVWA-inspecteurs. Begin september voeren de drie inspecteurs samen met medewerkers van de Rijksrederij voor een controle richting de kotter.

Doordat de schipper zijn netten ophaalde, raakte hun rubberboot deels onder water. Daardoor raakten de inspecteurs en medewerkers verstrikt in het net en werden ze onder water werden getrokken.

Illegaal vistuig

Twee NVWA-inspecteurs lukte het om aan boord van de kotter te klimmen en het schip te stoppen. Aan boord van de kotter werd illegaal vistuig aangetroffen.

De inspecteurs namen de illegale netten en de gevangen vis in beslag, waarna de schipper besloot om alles overboord te gooien.