SGP wil experiment met energiecoaches in Vlissingen

Gemeenteraadslid Lilian Janse van de SGP in Vlissingen wil dat de gemeente een proef doet met energiecoaches. 

Ze dient tijdens de besluitenraad op 21 september daarvoor een motie in. Janse denkt dat vooral huishoudens met lage inkomens ermee gebaat zouden zijn.

De coaches moeten mensen door eenvoudige tips helpen energie te besparen. "Niet alleen inwoners op bijstandsniveau, maar ook Jan Modaal, voor wie het af en toe spannend is om rond te komen en geen geld heeft liggen om zonnepanelen op zijn dak te plaatsen of voor een nieuwe cv-ketel", legt ze uit.

Isoleren

De coaches kunnen mensen bijvoorbeeld wijzen op makkelijke manieren van isoleren, de voor- en nadelen van het wisselen tussen energieleveranciers of op hun douchegedrag.

In steden als Amsterdam en Arnhem al geëxperimenteerd met de energiecoaches. Daar zijn de pilots een succes, zo heeft het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) geconcludeerd. Huishoudens besparen op een eenvoudige manier gemiddeld 100 euro. Er zijn uitschieters gemeld van dalingen tot zo’n 700 euro.

Transitie

Volgens Janse draagt het aan de ene kant bij aan de energietransitie binnen de gemeente Vlissingen, aan de andere kant houden de gezinnen in de doelgroep meer geld over. Ze oppert om werkzoekenden in te zetten als energiecoach. "Als het lukt om ze op te leiden tot energiecoach, heb je zelfs een driedubbele winst."

Voorstel

In haar motie pleit Janse voor een onderzoek naar de mogelijkheden om in Vlissingen een proef te starten met energiecoaches. Ze wil dat het college van burgemeester en wethouders in januari met een voorstel komt.

Tip de redactie