De schipper van de viskotter Arnemuiden 7, die verdacht wordt van poging tot doodslag op drie inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), blijft langer vast zitten.

De overige bemanningsleden zijn vrijgelaten, maar blijven wel verdacht in de zaak. Dit meldt Omroep Zeeland vrijdag. 

De schipper van de kotter is vrijdag voorgeleid, waarna het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om de verdachte nog twee weken langer vast te houden.

De schipper en zijn zeven bemanningleden worden verdacht van het opzettelijk in gevaar brengen van de inspecteurs. 

Controle

Afgelopen dinsdagavond voeren drie NVWA-inspecteurs samen met medewerkers van de Rijksrederij voor een controle richting de kotter. De schipper reageerde niet op oproepen van de inspecteurs, waarop zij in een rubberbootje naar de kotter zijn gevaren. 

Eenmaal aangekomen bij de kotter, haalde de schipper zijn netten op. Dit leverde een gevaarlijke situatie op, omdat de inspecteurs en medewerkers verstrikt raakten door het net en onder water werden getrokken.

Illegaal vistuig

Twee NVWA-inspecteurs lukte het om aan boord van de kotter te klimmen en het schip te stoppen. Aan boord van de kotter werd illegaal vistuig aangetroffen. De inspecteurs namen de illegale netten en de gevangen vis in beslag, waarna de schipper besloot om alles overboord te gooien.

De NVWA maakt proces-verbaal op van de visserij-overtredingen.