Negen kilometer ploeteren over het strand en twaalf kilometer door de ongerepte natuurgebieden en het polderlandschap in en rondom Vrouwenpolder. Dat staat deelnemers aan de elfde editie van de Kustloop van zaterdag te wachten. Een overzicht van het programma. 

De halve marathon staat te boek als Walchers mooiste, maar ook als Walchers zwaarste. "Het is een enorme uitdaging voor iedere hardloper en wandelaar", zegt Alex Maas van het organisatiecomité.

Veel mensen willen de uitdaging aangaan. De teller staat momenteel op meer dan twaalfhonded inschrijvingen. Iedereen kan zich op de dag zelf nog inschrijven. Er is plaats voor maximaal vijftienhonderd mensen.

De groepen starten dit keer voor het eerst andersom. De wandelaars vertrekken tien minuten na de hardlopers. Het is een experiment waarmee de organisatie ergernissen tussen de deelnemers hoopt weg te nemen.

Aan de hardloopwedstrijd doen toppers mee als Erwin Harmes, Tim Pleijte en Michel Schrier mee. Bij de vrouwen is Yvonne Moerland één van de favorieten.

Tussensprint

Drie kilometer na de start krijgen de lopers een tussensprint voor hun kiezen. Degene die na drie kilometer als eerste finisht ter hoogte van De Dam krijgt, nadat over de streep is gekomen, een dinercheque van 75 euro voor het strandpaviljoen.

Bert van Leerdam is spreekstalmeester tijdens het hardloopevenement.

Kinderen

De dag begint zaterdag om 10.00 uur met een kinderloop. Kinderen tot tien jaar oud lopen twee ronden van 400 meter. De kinderen van elf en twaalf jaar moeten vier rondjes lopen.

Wethouder Chris Maas van de gemeente Veere schiet de volwassenen een uur later weg.