Acht bemanningsleden van een Nederlandse pulskotter zijn aangehouden in de haven van Vlissingen. Ze worden verdacht van het opzettelijk in gevaar brengen van visserij-inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

De inspecteurs hebben aangifte gedaan van poging tot doodslag, meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag. 

De drie inspecteurs waren samen met medewerkers van de Rijksrederij tijdens een controle in een rubberbootje naar de kotter gevaren. Deze reageerde niet op de oproepen van de inspecteurs.

Toen zij in hun rubberbootje langs het schip voeren, haalde de schipper plots zijn netten op. Hierdoor raakten de inspecteurs en de medewerkers verstrikt en werden zij onder water getrokken. 

Het lukte twee NVWA-inspecteurs om aan boord van de kotter te klimmen en het schip te stoppen. 

Illegaal 

Aan boord troffen de inspecteurs illegaal vistuig aan. Het ging hier om zogeheten binnenkuilen: dat zijn netten met een kleinere maaswijdte dan toegestaan. Hierdoor kunnen kleine vissen niet ontsnappen, wat schade toebrengt aan het visbestand. 

De inspecteurs namen de illegale netten en de gevangen vis in beslag, maar de schipper besloot alles overboord te gooien. Hierop lieten de inspecteurs de kotter naar de haven van Vlissingen brengen, waar de acht bemanningsleden zijn aangehouden.

De NVWA maakt proces-verbaal op van de visserij-overtredingen.