De Japanse kruiskwal is nagenoeg niet meer te vinden in het Veerse Meer. Dat blijkt uit metingen die zijn uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat.

Tijdens onderzoek afgelopen week op diverse locaties in en rondom het Veerse Meer zijn geen kwallen meer aangetroffen. Uit de metingen is ook gebleken dat de draderige beplanting waarin de kruiskwallen zitten zo goed als weg is. 

Het is nog onduidelijk waarom de kwallen en het wier waarin ze leven eerst in grote getallen aanwezig waren en nu niet meer. Het heeft mogelijk iets te maken met de temperatuur en de samenstelling van het water. Rijkswaterstaat gaat dat nog verder onderzoeken.

Eerder werd afgeraden om te zwemmen in de kreek tussen Sluis de Piet en de brug aan de Muidenweg en in het water bij de woningen aan de Oranjeplaat. Dat advies is nu ingetrokken. De waarschuwingsborden worden zo snel mogelijk verwijderd. 

Aanraking

Een aanraking met een Japanse kruiskwal kan zorgen voor jeuk, prikkeling en een rode huid. In het Veerse Meer komen meerdere kwallensoorten voor, maar de meeste zijn onschadelijk voor mens en dier.