Stichting de Tuin van Zeeland heeft laten weten 'te kunnen leven' met het nieuwe kapplan voor de bomen op de Vogeldijk. De provincie Zeeland paste dit na kritiek aan.

De abelen worden gerooid op een manier waarop de karakteristieke aanblik langer behouden blijft. "Met dit compromis kunnen we leven", vertelt Frans Jonkers van stichting de Tuin van Zeeland, één van de partijen die tegen het oorspronkelijk kapplan was.

Op de dijk langs de spoorlijn tussen Oost-Souburg en Middelburg haalt de provincie de komende jaren alle 475 bomen weg. Omdat ze verouderd zijn, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, bijvoorbeeld door afbrekende takken die op het spoor kunnen belanden.

"Wij zien ook in dat ze te oud zijn om te blijven staan", zegt Jonkers. De Tuin van Zeeland was alleen tegen de oorspronkelijke manier waarop de provincie de abelen wilde kappen.

Veiligheidscontrole

Nu rooit Zeeland niet meer driehonderd meter boom per keer van Oost-Souburg richting Middelburg, maar laat binnenkort eerst op alle abelen een boomveiligheidscontrole uitvoeren om de staat van iedere individuele boom te bepalen.

"Aan de hand van de controle worden niet de vakken van drie honderd meter naast elkaar gekapt, maar bijvoorbeeld eerst vak drie, dan zes, acht en één, zodat het laanidee zolang mogelijk behouden blijft", vertelt Jonkers.

Planten

"Ieder jaar wordt er één vak bomen gekapt. De provincie plant meteen abelen terug, maar het duurt tien, vijftien jaar voordat ze weer een beetje tonen." Volgens de provincie is de stamomtrek van de nieuwe bomen na tien jaar rond de dertig centimeter.

Na de kritiek op het oorspronkelijk plan ging gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland in gesprek met betrokken partijen, zoals stichting de Tuin van Zeeland.