De provincie Zeeland past na kritiek het kapplan voor de bomen op de Vogeldijk langs het Kanaal door Walcheren tussen Oost-Souburg en Vlissingen aan. Ze kijkt nu bij het kappen meer naar de staat van de individuele boom.

"Deze oplossing heeft de steun van betrokken partijen, zoals de Tuin van Zeeland", laat de provincie weten.

Toen de provincie bekend maakte alle bomen langs de Vogeldijk te willen weghalen, stuitte dit op verzet vanuit verschillende kanten. Zeeland stelt dat de bomen verouderd zijn en daardoor gevaarlijke situaties veroorzaken, bijvoorbeeld voor de naastgelegen spoorlijn.

In de nieuwe opzet rooit de provincie niet meer driehonderd meter boom per keer, maar laat binnenkort eerst op alle abelen een boomveiligheidscontrole uitvoeren.

Terugplanten

"We bepalen op basis van de inspectiegegevens en huidige open gaten op de dijk de vakken voor de kap", legt de provincie uit. "Er is meer maatwerk. Op die manier houden we zo lang mogelijk het laanidee voor het karakter van de Vogeldijk vast. Ook kunnen we variëren in de lengte van de aan te pakken boomvakken. Het kan elk jaar wat meer of juist minder dan driehonderd meter zijn."

In de plaats van de huidige bomen wordt direct een nieuwe boom teruggeplant, aldus Zeeland. "Na tien jaar is de stamomtrek van de nieuwe bomen al rond de dertig centimeter."

Na de kritiek op het oorspronkelijk plan ging gedeputeerde Harry van der Maas in gesprek met betrokken partijen, zoals stichting Tuin van Zeeland. De provincie houdt deze organisatie ook op de hoogte over de controles en aanpak.