Remmen duurt vaak langer dan de meeste mensen denken. Om de impact hiervan onder de aandacht te brengen vinden er de komende tijd remwegdemonstraties plaats in Zeeland. Bij de eerste, donderdagmorgen in Vlissingen, waren de kinderen van de Louise de Colignyschool zwaar onder de indruk.

Na een introductie liet een medewerker van Veilig Verkeer Nederland de kinderen donderdag zien hoe lang de remweg van een auto is bij vijftig en dertig kilometer per uur. Daarin bleek een groot verschil te zitten.

De kinderen van groep 7 en 8 leerden dat te hard rijden in een woonwijk levensgevaarlijk is. Ook ouders en bewoners uit de wijk waren uitgenodigd voor de demonstratie.

De aanwezigen zagen hoe hard een auto ergens tegenaan kan botsen als de bestuurder plotseling moet remmen. In de demonstratie knalde de auto tegen een doos met een beer erin, maar in het dagelijks leven kan dit ook een mens zijn.

"We hopen dat scholieren de opgedane kennis toepassen als ze zelf aan het verkeer deelnemen", vertelde gedeputeerde Harry van der Maas. De remwegdemonstraties worden georganiseerd door de provincie Zeeland, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid en Veilig Verkeer Nederland.

Tour

"Als de school bijna begint, is het vaak erg druk rondom school", aldus Van der Maas. "De combinatie van fietsers, auto’s en spelende kinderen kan gevaarlijke situaties opleveren. De remwegdemo laat zien dat de snelheidslimiet er niet voor niets is. Ik hoop dan ook dat ook de aanwezige volwassenen iets hebben opgestoken van de demonstratie."

De demonstratie in Vlissingen was het startsein voor een Zeeuwse ronde remwegdemo’s. Scholen konden zich hiervoor aanmelden. Vrijdag zijn er demonstraties in Zuid-Beveland en dinsdag op Tholen. Na de zomervakantie volgen nog negen scholen.