Middelburg kent geen registratieplicht voor gevaarlijke honden

Middelburg heeft geen registratieplicht voor vechtgevaarlijke honden. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van de PvdA-gemeenteraadsfractie.

De partij zegt berichten te ontvangen over ‘ernstige incidenten met vechtgevaarlijke, loslopende honden’ op onder meer het Bolwerk. "Sinds januari hebben we drie aanlijn- en muilkorfgeboden opgelegd na bijtincidenten met mensen of dieren als slachtoffer", aldus b&w.

Vragensteller Pim van Kampen schrijft dat zijn partij ook heeft gehoord over een incident waarbij een hulphond ernstig verwond zou zijn. Over zo’n voorval is het college niets bekend, meldt ze. "En de politie ook niet."

Volgens Van Kampen zijn er door de incidenten mensen die niet meer op het Bolwerk durven te wandelen. Het raadslid vraagt zich af of extra maatregelen noodzakelijk zijn tegen de volgens hem onveilige situatie. Het college kondigt geen extra maatregelen aan.

Aanlijnplicht

Betrokkenen van een (bijt) incident met honden kunnen aangifte doen bij de politie. De hondenbegeleider analyseert dan het gedrag van de hond om vast te stellen of het dier gevaarlijk is.

"Als een hond gevaarlijk blijkt, adviseert de politie de gemeente een aanlijngebod en/of muilkorfgebod op te leggen. Deze adviezen volgen we te allen tijde op."

Muilkorf

Het college laat weten gemiddeld tien tot vijftien politieadviezen per jaar te krijgen voor een aanlijn- en/of muilkorfgebod. 

Alle honden die op of na 1 april 2013 geboren zijn, ook geïmporteerde, dienen binnen zeven weken na geboorte gechipt en geregistreerd te worden. "Er is in Middelburg geen registratieplicht voor vechtgevaarlijke honden."

Lees meer over:
Tip de redactie