Wijktafel moet veiligheid Bloemenbuurt Vlissingen verbeteren

Een wijktafel waar bewoners van de Vlissingse Bloemenbuurt terecht kunnen met vragen en zorgen, moet helpen voorkomen dat het tijdens de jaarwisseling weer misgaat in de wijk.

Bij de overgang van 2016 naar 2017 braken er rellen uit in de Bloemenbuurt.

De gemeente Vlissingen heeft de gebeurtenissen met onder meer de politie, brandweer en welzijnsorganisatie Roat geëvalueerd. "Wat de oorzaak is van de rellen blijft lastig te zeggen", aldus burgemeester Bas van den Tillaar.

Het onderzoek naar de rellen heeft tot nu opgeleverd dat het Openbaar Ministerie (OM) overweegt vier verdachten te vervolgen.

"Ik begrijp de reactie van mensen die dit aantal laag vinden, maar er is intensief naar de daders gezocht", zegt de burgemeester. "Om bij deze onrusten precies man en paard te kunnen noemen is lastig. Daarin moet je reëel zijn." Door het onderzoek zijn ook een drugspand in de Bloemenbuurt gesloten, een beroving opgelost en fraudezaken aan het licht gekomen.

Wijktafel

De evaluatie gebruiken de gemeente, politie, brandweer en Roat als voorbereiding op de komende jaarwisseling. "Onze integrale aanpak verandert niet", stelt Van den Tillaar. "Wel heeft de evaluatie aanbevelingen opgeleverd."

Zo heeft de gemeente een wijktafel opgezet in de Bloemenbuurt, een structureel overleg met onder meer vertegenwoordigers van de gemeente en de wijkagent. Hier kunnen wijkbewoners terecht met vragen en zorgen.

Veiligheidsprobleem

Er is een veiligheidsprobleem in de wijk, erkent ook een woordvoerder van de politie. "Maar er gebeuren veel dingen, zichtbaar en onzichtbaar, om de situatie te verbeteren. Er zijn extra wijkagenten actief in de Bloemenbuurt en een jeugdagent, buitenom het dagelijks toezicht", aldus de politiewoordvoerder.

Hij drukt mensen op het hart overlast te melden. Dat kan bij spoed via 112. Wie dit anoniem wil doen kan bellen met Meld Misdaad Anoniem.

Lees meer over:
Tip de redactie