De Vereniging Middelburgs Theater viert zondag feest omdat ze veertig jaar bestaat. Ze houdt een open dag in het Minitheater aan de Verwerijstraat in Middelburg.  

Het Middelburgs Theater heeft een rijke historie. Het Middelburgs Dilettantentoneel, de Openluchtspelers en het Werktheater Kuiperspoort gingen in 1977 samenwerken.

Zij wilden een zo goed mogelijke kwaliteit theater bieden aan het Middelburgse publiek. Er werden twee nieuwe organisaties opgericht: de stichting Middelburgs Theater en de Vereniging Middelburgs Theater.

Vergeten kinderen

Het Theater heeft in de loop der jaren meerdere tegenslagen gehad. Zo was ze een paar jaar nagenoeg dakloos, maar in 1985 trok ze in het nieuwe onderkomen aan de Verwerijstraat. Sinds die tijd vinden vrijwel alle producties plaats in het theater.

"Iedereen heeft last gehad van de komst van televisie, maar de laatste jaren ook van een teruglopend theaterbezoek. Dat is landelijk", zegt Brigitte van Klinken.

De reeks Vergeten kinderen is weer erg succesvol. "Daarvoor was zoveel belangstelling dat er een zesde voorstelling bij is gekomen. Het gaat al met al niet slecht, al gaat het het ene jaar goed en het andere iets minder. Maar dat is normaal."

Jubileumvoorstelling 

Van Klinken hoopt dat het theater in de toekomst op dezelfde voet kan doorgaan. "De jubileumvoorstelling in het najaar heet Meisje met de parel. In het voorjaar komt er een komedie waar ik nog niet zoveel over kan zeggen. Het is in ieder geval een komedie met een 'bite'. Met een paar producties per jaar hopen we dat iedereen de mogelijkheid krijgt om op de planken te staan." 

Tijdens de open dag is er veel te zien in het Middelburgs Minitheater. Zo wordt de voorstelling Jubileum drie keer gespeeld. Sofie van Scheijnen heeft hem geschreven en regisseert hem ook. Ze gaat in op het 800-jarig bestaan van Middelburg en het het Minitheater door de jaren heen.

Schminken

Kinderen kunnen zich laten schminken en op de foto in kostuum als een acteur of actrice. Ook mag iedereen een kijkje achter de schermen van het theater nemen. Verder is er een rommelmarkt, een veiling en een fototentoonstelling van Marja van Noort Fotografie.

De open dag duurt van 12.00 uur tot 17.00 uur.