Op dinsdagochtend 13 juni vertrekken zo'n negentig zeiljachten vanuit de binnenhaven in Vlissingen voor een oversteek naar het Engelse Chatham, als herdenking van de tocht van zeeheld Michiel de Ruyter.

De Vlissingse zeeheld ondernam 350 jaar geleden de tocht naar Chatham.

Maandagmiddag 12 juni meren de eerste zeiljachten aan in de Vlissingse haven voor de reis. De zeilers worden ontvangen in de Marinekazerne door burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen.

Dinsdag vertrekken de jachten tussen 8.30 en 12.00 uur richting Engeland. Dit wordt een spectaculair schouwspel, belooft de gemeente Vlissingen. De jachten moeten namelijk eerst door de sluis om de zee op te gaan. Omdat niet alle boten tegelijkertijd de sluis kunnen passeren, zullen er de hele ochtend jachten geschut worden.

Uitzwaaien

Vanaf de sluis kunnen de deelnemers worden uitgezwaaid voordat ze de Westerschelde uitzeilen en aan de oversteek van de Noordzee beginnen. Naar verwachting komen de zeilers de volgende dag aan in Engeland.

Er doen bijzondere jachten mee aan de tocht, zoals de Live Your Dream van Olaf Oosterma, oprichter van de Live Your Dream Foundation. Dit schip wordt mede bemand door chronisch zieke jongeren.

Herdenking

Het is 350 jaar geleden dat Michiel de Ruyter de tocht naar Chatham ondernam, de Engelse vloot een flinke slag toebracht en daarmee het einde van de Tweede Engelse Oorlog wist te bespoedigen, aldus de gemeente Vlissingen. Reden voor de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers om deze zeiltocht te organiseren. 

Er staat de zeilers in Engeland een feestelijk programma te wachten, met als hoogtepunt het spektakelstuk 'Medway in Flames' op zaterdag 17 juni. Daarna keren de zeilers weer terug naar hun thuishavens of vervolgen zij hun tocht langs de Engelse kust.