Ter ere van het 500-jarig bestaan van de reformatie, bereiden Zeeuwse jongeren, onder leiding van dominee Maarten Klaassen, een uitvoering voor in de Maria Magdalenakerk in Goes.

Dit jaar worden er allerlei activiteiten ontplooid om Maarten Luther en zijn protest tegen de katholieke kerk te herdenken.

Bij dominee Maarten Klaassen uit Arnemuiden ontstond het idee om het leven van Luther in beeld te laten brengen door en voor jongeren. "Het moest wel iets unieks en aansprekends voor jongeren worden", vertelt hij.

In Willeke van Belzen, ook uit Arnemuiden, die eerder al met schoolvoorstellingen veel ervaring heeft opgedaan, vond hij een sparringspartner. Zij is regisseur en schrijver van het stuk dat de titel Luther kreeg. Al gauw werd een team gevormd om de uitvoering over het leven van Luther vorm te geven.

Duizend bezoekers

"Een groep van meer dan veertig jongeren gaat zijn levensverhaal vertellen", vertelt Van Belzen. "Het wordt een aaneenschakeling van zang, muziek en dialogen. Daarbij gaan we interactief om met het aanwezige publiek. We gaan dit verhaal mooi neerzetten."

Tijdens de uitvoering vertelt host Lidia Duynhouwer over de geschiedenis en de hoogtepunten uit het leven van Luther. "Het wordt een belevenis die het publiek niet snel zal vergeten, juist door de intense dialogen", belooft Duynhouwer.

De uitvoering vindt plaats in de Maria Magdalenakerk in Goes. Er is plaats voor duizend personen. Klaas van de Ketterij is verantwoordelijk voor de techniek en algehele organisatie. "Dat is niet niks. Het wordt een geweldige uitdaging om er iets moois van te maken."

Repetities

De eerste repetities zijn inmiddels achter de rug. Richard Walhout (15) kruipt in de huid van Maarten Luther en Jony Kodde (16) vertolkt de rol van zijn vrouw Katharina von Bora. Walter Kaan (16) is de voice-over. Techniek en geluid vallen mede onder de verantwoordelijkheid van Arjen Scheele (16) en Aron van Bennekom (15), muziek en zang berusten bij Jochem Klaassen (15) en Tim Eggebeen (15).

In het stuk is ook een rolletje weggelegd voor Arjan Beekman, wethouder in de gemeente Middelburg. Hij kruipt in de huid van keurvorst Frederik de Wijze.