Het definitieve ontwerp voor de verbouwing van de schouwburg in Middelburg, een miljoenenproject, is donderdag gepresenteerd. 

Beter herkenbaar als schouwburg, meer rust en eenheid en beter zicht en comfort in de zaal: dit zijn belangrijke punten in de verbouwing van de Stadsschouwburg Middelburg, die na de zomer begint.

"Dit wordt de mooiste schouwburg van Nederland", stelden wethouder Chris Simons van de gemeente Middelburg, eigenaar van het pand, en theaterexploitant Frans Lievens van Zeeland Theaters bij de presentatie.

Als alles volgens planning verloopt, kan het sloopwerk voor de renovatie na de zomer beginnen. De verbouwing volgt dan vanaf november en duurt bijna een jaar. Zowel het exterieur als interieur van de schouwburg wordt gerenoveerd.

Indeling

De entree, foyer, artiestenruimte, kleedkamers en sanitaire voorzieningen worden gemoderniseerd en de techniek verbeterd. Ook komen er meer toiletten en betere klimaatbeheersing. De indeling van het gebouw blijft hetzelfde. Door meer glas te gebruiken, wordt het pand transparanter en is aan de buitenkant beter zichtbaar dat het een theater is.

Aan de zaal verandert zo min mogelijk. "De akoestiek is uniek", vertelt Lievens. Er komen wel ruimere stoelen en meer beenruimte. Om het zicht op het podium te verbeteren, loopt de zaal straks meer op. Dat gaat ten koste van een rij stoelen, maar er blijven er door een andere indeling evenveel als nu, zo’n 550.

Heropening

Na de verbouwing – voor het theaterseizoen 2018/2019 opent de vernieuwde schouwburg haar deuren – moet de schouwburg er weer zeker 25 jaar tegenaan kunnen. Daarvoor is het vernieuwen van de toneeltechnische installatie ook belangrijk, aldus Lievens. "Artiesten kiezen ook op faciliteiten de schouwburgen waarin ze spelen."

Zij willen straks volgens Lievens allemaal in Middelburg optreden. "Het is een voorrecht om de nieuwe schouwburg straks te mogen exploiteren."