Interview: Het programma van het Festival Middelburg VÓLkoren

Tijdens de negentiende editie van Middelburg VÓLkoren treden zaterdag en zondag respectievelijk 91 en 47 ensembles en koren op bij pleinen, hofjes, in kerken en zelfs op een rondvaartboot. Een interview met de stichting. 

De toegang is gratis. Voor het eerst werken ZeelandJazz, de Stadsfeesten, het Kamermuziekfestival en Middelburg VÓLkoren samen onder het motto: Juni Festivalmaand.

De samenwerking is ontstaan door de viering van Middelburg 800. Zo delen de organisaties het podium op Plein 1940, dat heel juni blijft staan, legt voorzitter Hans van der Zwan van Stichting Middelburg VÓLkoren uit. Het grootste koorfestival van zuidwest-Nederland bijt hier dit weekeinde het spits af.

"Vorig jaar hebben we kleinere locaties, waar optredens door onvoldoende ruimte niet uit de verf kwamen, geschrapt en dat zetten we dit jaar voort", aldus Moritz Benschop van de stichting. "Naast de centrale grote podia op de Markt en het Abdijplein hebben we dit jaar ook grote podia op de Dam en Plein 1940, gesponsord door de horeca."

Nieuwkomers

Beide dagen beginnen de optredens om 12.00 uur. Benschop heeft het over oude rotten in het vak, maar ook spannende nieuwkomers. "Veel koren komen uit Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland", zegt Van der Zwan. "Samen bestrijken ze het complete scala aan koormuziek van pop en klassiek tot musical en cabaretesk. Het aantal religieuze koren groeit ook nog steeds. Ze treden niet alleen in de kerken op, maar op zaterdag ook op het Abdijplein."


VÓLkoren krijgt jaarlijks aanmeldingen van circa 250 koren, maar heeft slechts ruimte voor ongeveer 150 daarvan. Op zaterdag zijn op 23 locaties in de binnenstad optredens, op zondag op dertien plekken.

Festivalmaand

Zaterdag eindigt met een samenzang om 18.45 uur van het Vlissingse smartlappenkoor Scharretjoe. Iedereen kan meezingen, want de tekst wordt uitgedeeld. Zondag stopt het programma om 17.30 uur met een optreden van Pop-Up uit Oud-Beijerland.

Van der Zwan en Benschop willen geen favorieten noemen. "Leuk is dat het Belgische Sint Niklaas ook achthonderd jaar bestaat. Er komen driehonderd mensen om het festival mee te vieren en zaterdag treedt koor Voix-Lá koor uit Sint-Niklaas op om 14.00 en 16.30 uur."

Naast VÓLkoren biedt Juni Festivalmaand de Stadsfeesten van 8 tot en met 11 juni, ZeelandJazz van 15 tot en met 18 juni en het Kamermuziekfestival van 24 juni tot en met 1 juli.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie