Interview: Sjaak Swart speelt met Lucky Ajax tegen Zeelandia Middelburg

De oud-Ajacied Sjaak Swart is een van de voetballers die zaterdag met Lucky Ajax te bewonderen is op sportpark Veerse Poort in Middelburg. Een interview met de De 78-jarige Mister Ajax.

Swart neemt het met zijn selectie op tegen huidige en oud-spelers van Zeelandia Middelburg. Hij kijkt naar eigen zeggen uit naar de voetbalmiddag: "Het moet voor iedereen een feestje worden."

Zo’n vijfentwintig jaar geleden stond Sjaak Swart (foto, rechts) aan de wieg van Lucky Ajax; een groot gezelschap Ajacieden met 'voetbalpensioen'.

Nog iedere zomer reist hij samen met zijn Amsterdamse voetbalmaten door het land. "Van Groningen tot Zeeland; het is er overal even prachtig. De ontvangst, de sfeer, het spelletje. Het is genieten."

'Genieten'

Swart, drievoudig Europa Cup 1-winnaar met Ajax in de jaren zeventig, heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 78 jaar bereikt. Toch staat hij nog iedere wedstrijd van Lucky Ajax vooraan om zijn kunsten te vertonen.

"Het is ontzettend leuk om op z’n tijd een balletje te trappen met de oud-Ajacieden. Daarnaast komen we op plekken waar we als profvoetballers nooit eerder kwamen. Prachtige amateurclubs, die er altijd een enorm feest van maken. Dat is genieten, elke keer weer."

Fans

Of de wedstrijd zaterdag eindigt in winst of verlies is voor de ooit zo fanatieke Swart inmiddels niet meer zo belangrijk. "Het is natuurlijk leuk om een potje te winnen, maar het belangrijkste is dat de spelers en toeschouwers een leuke middag hebben met veel doelpunten. Het moet voor iedereen bij Zeelandia Middelburg een feestje zijn."

Zolang zijn lichaam het toelaat, weigert Swart te denken aan stoppen: "Ik ga door zolang het kan! Dat kan ik echt iedereen aanraden. Zeker als je ouder wordt is het belangrijk om leuke dingen te doen en fit te blijven. Ik ben 42 jaar geleden gestopt met profvoetbal en nog steeds krijg ik ontzettend veel leuke en dankbare reacties van oude en jonge fans. Dat is toch onbetaalbaar?"

Het duel Zeelandia Middelburg – Lucky Ajax vindt zaterdag om 15.00 uur plaats op sportpark Veerse Poort in Middelburg.

Lees meer over:
Tip de redactie