De eerste vijf schuldhulpmaatjes van Stichting SchuldHulp Middelburg (SHM) staan klaar om mensen te helpen hun geldproblemen op te lossen. Een interview over de werkzaamheden. 

"Mensen met schulden schamen zich", vertelt coördinator Willemien Treurniet. "Het is net als met laaggeletterdheid, daarmee loop je ook niet te koop."

Mensen met schulden weten volgens Treurniet vaak niet hoe ze die moeten oplossen.

"En van deurwaarders vraag ik me af of zij de mens bij wie ze aanbellen nog wel zien. Als schuldhulpmaatje staan we naast de hulpvrager. We denken mee, maken een budgetplan en brengen de betalingsachterstanden in kaart. We zijn geen hulpverleners, maar maatjes. Mensen moeten zelf ook gemotiveerd zijn."

Schulden

Het aantal mensen met schulden groeit. Van de elf Middelburgse maatjes zijn er nu vijf aan de slag. Monique de Rie, Miranda Diesch en Martina Keijzer hebben hun certificaat op zak en staan klaar om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

Keijzer is al gekoppeld aan een hulpvrager. "Tijdens het tweede gesprek kwam er echt zo’n berg enveloppen op tafel, zoals je op tv ziet. Dan jeuken je handen om te beginnen."