Oost-Souburger Joery Castel kookt in grote Britse tv-show

Topkok Joery Castel, opgegroeid in Oost-Souburg, doet als eerste Nederlander mee aan het Britse televisieprogramma Great British Menu.

Castel woont sinds 2001 in Ierland, maar groeide op in Oost-Souburg.

"Al jong had ik interesse in eten en koken", vertelt hij vanuit Ierland. “Mijn eerste vraag na schooltijd was standaard: wat eten we vanavond, mama?”

Zijn moeder was volgens Castel een voortreffelijke kok. Samen probeerden ze gerechten uit verschillende culturen en combinaties uit. Later volgde Castel een koksopleiding.

Bekende namen

Castel deed werkervaring op in Frankrijk, Amsterdam en Londen en kreeg in 2002 een baan bij Castle Leslie in het Ierse Glaslough, waar een paar maanden daarvoor Sir Paul McCartney was getrouwd. "Ik heb voor hem gekookt toen hij zijn eerste trouwdag vierde."

Castel heeft meer bekende namen geserveerd, met als hoogtepunt de Britse koningin Elizabeth. Nu werkt hij als chef-kok bij Saphyre in Belfast. "Ik heb mijn naam opgebouwd en vind het geweldig dat ik uitgenodigd werd om mee te doen aan het Great British Menu."

Bij deze televisieshow strijden vierentwintig koks om de kans om te koken op een groot banket. Het thema is het 140-jarig jubileum van het Wimbledon tennistoernooi en a taste of summer.

Eer

De wedstrijd is het meest bekeken kookprogramma op de BBC. De twaalfde serie van de kookwedstrijd is begin mei begonnen op maandag 20.00 uur op BBC 2. De drie koks uit Noord-Ierland zitten in de uitzending van 19 juni.

NUwerk

Tip de redactie