Vlissingen zet preventief huisbezoek in voor peuters

Ouders in de gemeente Vlissingen met kinderen van achttien maanden oud krijgen vanaf september een huisbezoek van de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zeeland (GGD). 

De gemeente bekijkt als proef of deze bezoeken helpen de noodzaak voor specialistische jeugdhulp te verminderen.

Het beroep op dure specialistische jeugdhulp neemt volgens de Vlissingse wethouder Albert Vader toe. "Om dit te voorkomen is preventie op jonge leeftijd belangrijk", zegt Vader.

Het zogenaamde achttienmaandenhuisbezoek van een GGD-medewerker is zo’n manier van preventie. "Dan kunnen signalen dat er iets niet goed gaat snel worden opgepakt."

Eerstgeborenen 

Ouders van een kindje dat anderhalf jaar oud is, krijgen een uitnodiging voor een gesprek met de jeugdverpleegkundige van de GGD. Tijdens dit consult blikken de ouders met de verpleegkundige terug op de zuigelingenperiode. De GGD'er kan ook met ouders bespreken wat hen in de peutertijd te wachten staat.

Omdat dit een proef is vindt het huisbezoek alleen bij eerstgeborenen in een gezin plaats. Voor dit jaar gaat het volgens de wethouder om zo'n zestig kinderen en voor volgend jaar om ongeveer honderdtachtig.

In de proef bekijkt Vlissingen wat de bevindingen zijn van de huisbezoeken. "Resultaten merk je pas later. Preventie heeft misschien pas over tien, vijftien jaar effect."

Lees meer over:
Tip de redactie