Speeltuin De Souburgt kreeg zaterdag een cheque van vijfhonderd euro overhandigd door familie Van der Laan. De Souburgse familie kocht geen cadeaus voor de briljante huwelijksverjaardag van de familieoudsten, maar legden het geld bij elkaar om te schenken aan een goed doel. 

Precies zoals het briljanten echtpaar dat wil. Het echtpaar Van der Laan-Lievense vierde eind 2016 hun 65-jarig huwelijk.

Er werd hen gevraagd wat ze als cadeau wilden, maar daar wisten zij geen antwoord op. "We hebben alles al. Bovendien proberen we in huis een beetje op te ruimen", vertelt Piet van der Laan (92). "Toen kwamen we op het idee een schenking te doen aan een goed doel. Dat vonden onze kinderen en kleinkinderen ook een goed idee."

 Al brainstormend werden enkele voorwaarden bedacht. Het geld mocht niet naar een grote organisatie waar het op de grote hoop terecht zou komen. Een lokaal initiatief moest het dus worden.

Dan wilde het echtpaar een bestemming waarmee veel mensen profijt ervan hebben en het moest bestendig zijn, iets dat blijft. "We kwamen uit op de speeltuin. Zij kunnen het goed gebruiken en veel kinderen hebben hier iets aan."

Schrikken

Weken geleden was Ellen Suurmond (voorzitter van Speeltuin De Souburgt), in huis bezig toen er werd aangebeld. "Ik schrok een beetje, want er stonden ineens twee vreemde mannen voor mijn deur."

Piet van der Laan en zijn zoon brachten een onverwacht bezoek. "Ik was met stomheid geslagen toen ze vertelden dat ze een schenking wilden doen. Dat heb ik in 23 jaar tijd bij de speeltuin nog niet eerder meegemaakt."

Alle leeftijden

De speeltuin richt zich op kinderen in alle leeftijden. De peuterspeelhoek is ingericht met een grote zandbak en kleine speeltoestellen die geschikt zijn voor kinderen tot vijf jaar. Het andere gedeelte is gericht op de basisschoolleeftijd en heeft grote klimtoestellen en een skelterparcours.

"Sommige skelters zijn aan vervanging toe. Ze zijn behoorlijk prijzig, dus we waren heel blij met deze gift." Een skelter van Jeep heeft een levensduur van tien tot vijftien jaar en kost rond de vijfhonderd euro.

Overhandiging

Tijdens de overhandiging waren het echtpaar, hun dochter en haar man, enkele kleinkinderen en achterkleinkinderen aanwezig. Er werd taart gegeten en van het zonnetje genoten. Iedereen was enthousiast over de aankoop.

"Het is een solide ding, lekker stevig", zei Piet tegen zijn kleinzoon. Ook Toos van der Laan-Lievense (89) was tevreden. "Ik hoop dat er veel gebruik van gemaakt gaat worden."