De aankomende Zeeuwse regisseurs Joram van Hees, Reno Maenhout en het team van Jens Ingelse en Gijs Suy staan in de finale van de filmcompetitie Filmstarz.

Zaterdag pitchten zij hun filmidee voor de jury.

Filmstarz is een acht maanden durend programma waarin drie aankomende regisseurs vanaf zestien jaar onder intensieve begeleiding hun eerste korte film maken. De finalisten mogen hun filmplan en scenario de komende weken verder uitwerken en tijdens de zomermaanden onder professionele begeleiding vertalen naar het witte doek.

Na de filmpitch in februari gingen de deelnemers met de beste ideeën door naar de workshopronden. Daarin werkten zij hun idee uit tot een doortimmerd script. Hiervoor leerden zij onder meer het scenario te schrijven en een productieplan te ontwikkelen.

Opnames

Hun script hebben zij zaterdag in Vlissingen gepresenteerd aan de vakjury, bestaande uit Rieks Soepenberg, Wietske de Klerk, Joel Duinkerke en Raimond van Soest. "Na een bijna twee uur durend overleg waren ze unaniem over wie er door mocht naar de tweede en derde fase", laat de Filmstarz-organisatie, stichting Cavak, weten.

Nu mogen drie regisseurs – Reno Maenhout, team Gijs Suy en Jens Ingelse en Joram van Hees – hun filmplan uitvoeren. In de zomer worden de opnamen gemaakt en september en oktober zijn de montagemaanden.

In november gaan de drie films feestelijk in première. "Het programma bevat zo’n zestien workshops en diverse trainingssessies."