Voor de kust van Vlissingen zwemt een Groenlandse walvis. Volgens een strandwacht bevond het dier zich maandagavond dicht bij het strand en was hij vanaf de boulevard te zien.

Het dier is maandag voor het eerst gespot. Een woordvoerder van de stichting SOS Dolfijn zegt tegen NU.nl dat het "zover wij weten om de eerste waarneming van een Groenlandse walvis voor de Nederlandse kust ooit gaat. Het is dus heel bijzonder en uniek."

SOS Dolfijn en Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ) blijven het dier de komende dagen waar mogelijk observeren. Beide organisaties raden aan het dier niet te benaderen.

Nadat de melding bij EHBZ Zuid was binnengekomen, nam de Vlissingse strandwacht Albert Dijkstra in een reddingsboot een kijkje.

Dijkstra laat weten dat de walvis dicht bij het strand was, zwemmend vanaf de Gevangentoren naar het Nollehoofd. Vanaf de boulevard was het goed te zien als het dier water spoot.

België

Vermoedelijk dezelfde walvis werd vorige week waargenomen voor de Belgische kust, ook dat was een unicum. Het dier (foto) dat werd gespot voor de kust van Oostende en Zeebrugge zwom voor de ingang van de Westerschelde richting Nederland. De Groenlandse walvis die bij Vlissingen is gezien, is volgens SOS Dolfijn dus zeer waarschijnlijk dezelfde walvis.

Touw

Belgische waarnemers zagen dat de walvis een touw of een net om het uiteinde van zijn staart had. "Het zou kunnen dat het dier daardoor in de problemen is gekomen", vertelt de SOS Dolfijn-woordvoerder. De waarnemers houden ook dit in de gaten.

Groenlandse walvissen zijn baleinwalvissen die ruim achttien meter lang kunnen worden. De walvissen zijn te herkennen aan een witte kin, ze hebben geen rugvin en ter hoogte van het blaasgat zit een bult. De walvis leeft normaal alleen in wateren rond de Noordpool.