De kinderjury onthulde zaterdagmiddag de naam van het nieuwe speeltuintje op het Parelplein in de Edelstenenbuurt in Middelburg, achter het treinstation. Wethouder Saskia Szarafinski opende de Pareltuin officieel.

De kinderen uit de wijk konden geen genoeg krijgen van de toestellen en speelden naar hartenlust.

Melda Ruedisueli woont al elf jaar in de Edelstenenbuurt en vindt het leuker om het speeltuintje te zien dan de overkapping die er eerst stond.

“Mijn kinderen zijn tien en twaalf jaar en eigenlijk iets te oud voor het speeltuintje, al vinden ze de hoge glijbaan wel leuk. Omdat er veel kleine kinderen in de wijk wonen en het duikelrek, de glijbaan en de schommel voor de oudere kinderen zijn, hebben de buurtbewoners zelf speelgoed ingezameld zoals glijbaantjes, een speelhuisje en stepjes. Eerst zag je nauwelijks kinderen buitenspelen en nu lijkt de hele buurt hier wel te zitten.”

Bewoners van de wijk zijn twee jaar met de gemeente in gesprek geweest om een speelgelegenheid voor de kinderen te realiseren. De driehoekige overkapping, in 1983 aan de wijk geschonken, werd volgens een aantal buurtbewoners, die op klapstoeltjes in de zon zitten, gebruikt door hangjongeren en dealers.

Daarna was er commotie over het al dan niet weghalen van de overkapping. Ook waren sommige bewoners bang dat de leilinden niet meer zouden worden teruggeplant, maar die bomen staan nu rond het speeltuintje.

Buitenspelen

De tweejarige Theo probeert een stuk in de vloerpuzzel te passen en slaat er met zijn vuistje op als het niet wil. Op de betonnen vloer waar eerst de overkapping stond tekenen drie meisjes met stoepkrijt een hinkelbaan.

“Mijn dochter heeft niet zoveel tijd om in de buurt te spelen, maar zo’n speeltuintje is ideaal”, vertelt Ifah Asri. Ze woont zes jaar in de wijk en haar dochter (5) mocht niet buitenspelen, omdat scooters er hard reden. Asri vindt het jammer dat de Pareltuin niet is afgesloten met een hekje. “Honden kunnen nu het kunstgras en het terrein bevuilen.”

Thijn Jacobs, die aan het Parelplein woont, vindt dat de gemeente ook de verlichting rond het speelterrein nog even na moet kijken. Hij knikt als Geertje Vierhuis vertelt dat zij gisteren nog glasscherven en punaises uit het speeltuintje hebben verwijderd.

“De jongeren vinden het jammer dat ze hun hangplek kwijt zijn, denk ik. Ze stonden hier regelmatig te dealen en er woonde ook een dealer aan het plein.” Vierhuis vindt dat de speeltoestellen voor haar zoons van één en twee jaar nog te groot zijn, maar met alle speeltoestellen die de buurtbewoners hebben verzameld is het nu voor hun ook leuk.

Kinderjury

Wethouder Saskia Szarafinski deelt scharen uit aan een paar kinderen. Zij mogen helpen met het doorknippen van de lintjes bij de entree.

“Met elkaar moet de buurt het terrein nu onderhouden en heel houden”, zegt ze, terwijl ze naar de kinderjury loopt die de naam van het terrein bekendmaakt. Isis, Karlijn en Storm wonnen een jaarabonnement voor het hele gezin van Speeltuin Meiveld, omdat zij de leukste naam ‘Pareltuin’ hebben bedacht.

De kinderen genoten van de gratis poffertjes, de reuze bolospin en ijsjes, circus Bolo én van de Pareltuin.