In het Scheldetheater in Terneuzen vindt zondag 9 april de voorronde plaats van Kunstbende Zeeland.

In acht categorieën presenteren 120 jongeren zich. 

De 27e editie van Kunstbende Zeeland wordt om 12.30 uur geopend door theatermaker Martijn Broekaart. Daarna kan iedere belangstellende de hele middag genieten van talloze optredens, films en kunstwerken in en om het theater.

Die zijn allemaal bedacht en uitgevoerd door Zeeuwse jongeren in de leeftijd van dertien tot en met achttien jaar. Zij komen in actie in acht verschillende categorieën: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Theater, Muziek en Taal.

Spectaculair

De voorronde is gratis toegankelijk voor publiek. Naast de acts van de deelnemers zijn er nog meer activiteiten en optredens. Zo is er een spectaculair optreden van De Vuurkunstenaar.

Rond 17.30 uur maakt de jury de winnaars bekend. De winnaars van Kunstbende krijgen een prijzenpakket vol gadgets, vrijkaarten en workshops. Maar ook optredens op Zeeuwse festivals, zoals Festival Onderstroom, Vestrock, Bevrijdingsfestival Zeeland, Eindeloos Eiland Festival en het Eenakterfestival.

Kans

Daarnaast geeft Kunstbende de winnaars van alle acht categorieën de kans van hun leven door op een groot landelijk festival of evenement te mogen optreden.

Dit zijn Holland Dance Festival, Mysteryland, een plekje in het Stedelijk Museum (Expo), FashionWeek in Amsterdam, International Film Festival Rotterdam, optreden via Friendly Fire (Muziek), Literatuurfestival Wintertuin en het Oerol Festival.