Ooit was Arnemuiden een stad en in de harten van vele bewoners is dat nog steeds zo. 

Het Museum Arnemuiden bevestigt dit woensdag op symbolische wijze. Ze krijgt dan een replica van de oorkonde met de stadsrechten in handen. 

Bij het voormalig stadhuis in Arnemuiden vindt woensdag om 16.00 uur een opmerkelijke bijeenkomst plaats. “We zijn buitengewoon vereerd dat wij als museum een ereplaats mogen geven aan dit bijzondere document”, laat voorzitter Leen Schouls van Museum Veere weten.

Stijl

Het museum krijgt de oorkonde in stijl aangeboden. "Een heraut van de prins te paard overhandigt dit voor Arnemuiden belangrijke document plechtig op het bordes van ’t Stadhuys. Natuurlijk is dit een ludieke actie en leuk voor kinderen."

Replica

In het Museum Arnemuiden hangt een portret van Willem van Oranje. Ook is daarbij een oorkonde afgebeeld waarin staat dat Arnemuiden stadsrechten van de standhouder krijgt. De originele oorkonde uit 1574 bestaat nog steeds en is veilig opgeborgen in het Zeeuws Archief in Middelburg. Het museum krijgt naar eigen zeggen een bijzonder goede replica.

Presentaties

Tijdens de bijeenkomst in het museum vertelt Peter Blom van het Zeeuws Archief over het dupliceren van oorkondes en professor Henderikx licht het bijbehorende zegel toe. De oorkonde krijgt dan een officieel plaatsje bij het schilderij van de vader des vaderlands Willem van Oranje en wordt voor de museumbezoekers tentoongesteld.

De presentaties in het Museum Arnemuiden aan de Langstraat zijn gratis toegankelijk. Vanaf 15.30 uur is het museum open.