Delta Netwerk Groep wordt onderdeel van Stedin Groep

De Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij (PZEM) heeft vrijdag overeenstemming bereikt met Stedin Groep over de verkoop van Delta Netwerk Groep (DNWG).  

Hieronder vallen de Zeeuwse Netwerkholding en alle dochtervennootschappen en deelnemingen, zoals De Netwerkgroep Infra (voorheen Delta Infra) en netbeheerder Enduris. Met de verkoop is 450 miljoen euro gemoeid.

De verkoop is gesloten onder voorwaarde van goedkeuring door de aandeelhouders van PZEM, de Autoriteit Consument & Markt en een positief advies van de centrale ondernemingsraad van PZEM.

"De prijs die Stedin voor honderd procent van de aandelen betaalt, is na aftrek van de schulden en overige aanpassingen zo’n 450 miljoen euro", laat een woordvoerder van PZEM vrijdag weten. "De schulden en overige aanpassingen bedragen ongeveer 160 miljoen euro."

Positief

Gerard Uytdewilligen, CEO van PZEM, laat weten positief te zijn over de verkoop. "Met Stedin Groep krijgt DNWG een nieuwe eigenaar met veel ervaring en kennis. Samen kunnen zij de toekomst tegemoet en daarmee de hoge kwaliteit van de netwerken in Zeeland garanderen. Dat is goed nieuws voor de Zeeuwse klanten en voor de medewerkers."

Door een stichting op te richten worden de Zeeuwse publieke belangen, waaronder werkgelegenheid en innovatie op het gebied van energietransitie, die uitvoering geeft aan het Zeeuwse Energieakkoord, geborgd, aldus de woordvoerder. 

In deze stichting nemen vertegenwoordigers van de aandeelhouders van PZEM en vertegenwoordigers van Stedin zitting.

Energietransitie

Marc van der Linden, CEO van Stedin Groep laat weten dat zowel Stedin Groep als DNWG voor een 'betrouwbare, betaalbare en veilige gas- en elektriciteitsvoorziening' staat.

"DNWG en Stedin Groep zijn verankerd in de samenleving en dat is de plek waar de energietransitie zich grotendeels voltrekt. Door onze krachten te bundelen kunnen we onze klanten beter van dienst zijn en aan onze ambitie, duurzame energie voor iedereen, werken."

De verkoop van DNWG vindt plaats in het kader van de eerder aangekondigde herstructurering van PZEM (voorheen Delta). "De ontwikkelingen binnen de energiemarkt en de verplichte splitsing maakten het noodzakelijk om DNWG te verkopen."

Volgens de Splitsingswet (Wet onafhankelijk netbeheer) moeten het productie- en leveringsbedrijf gescheiden zijn van de gereguleerde netwerkactiviteiten per 1 juli 2017.

Juni

"Toen in december bleek dat het niet mogelijk was DNWG in Zeeuwse handen te houden is het externe verkoopproces gestart. Na afronding van de verkoop van DNWG zijn de gereguleerde netwerkactiviteiten van PZEM beperkt tot het belang van vijftig procent in Evides Waterbedrijf."

De verkoop van DNWG wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de aandeelhouders tijdens de
aandeelhoudersvergadering van PZEM op 12 juni.

Tip de redactie