De realisatie van de windparken op zee kan Vlissingen langdurig werk voor zo'n vierhonderd mensen opleveren. Wethouder John de Jonge verwacht dit, omdat de Vlissingse binnen- en buitenhavens een goede uitvalsbasis bieden voor de bouw en het onderhoud van de windparken.

"We zijn met meerdere partijen in gesprek en hebben overeenstemming met vier bedrijven die zich in de binnenhavens willen vestigen", vertelt de wethouder woensdag.

"Door de offshore windparken ontstaat veel vraag naar locaties in de binnen- en buitenhaven." De vier bedrijven waarmee de gemeente in de Vlissingse binnenhaven in zee gaat zijn Oceanwide (foto), Van de Gruiter, Gould en Delta Marine Crewing.

Wethouder De Jonge is blij met de ontwikkelingen in het gebied en stelt dat er nog meer bedrijven geïnteresseerd zijn in vestiging in de havens. "Voor ons is het nu de uitdaging om het gebied snel klaar te maken voor deze bedrijven, want zij willen snel weten wat de mogelijkheden zijn." Hiervoor werkt Vlissingen samen met de provincie Zeeland en Zeeland Seaports.

Volgens de wethouder is Vlissingen een goede locatie voor bedrijven die bij de bouw en het onderhoud van de nieuwe windparken betrokken zijn.

"De verbindingen naar zee en over land zijn cruciaal voor deze partijen. We hebben wel concurrentie van Oostende, maar Vlissingen is beter gepositioneerd dan Oostende, en ook Engeland. Dat komt doordat je hier snel in diep vaarwater zit. We hebben hier echt goud in handen."

Onderwijs

Daarnaast is de nabijheid van het spoor en de snelweg aantrekkelijk, maar ook de aanwezigheid van onderwijs – ook maritiem – op verschillende niveaus. "Maintenance is een vak apart. Daarvoor heb je gespecialiseerde werknemers nodig."

De bouw en het onderhoud van de windparken levert zo voor twintig, vijfentwintig jaar werk op, schat De Jonge. "Het gaat dus om langdurige werkgelegenheid. En dat voor zo'n honderd werknemers per windpark. Er komen er vier, dus de ontwikkelingen bieden zo’n vierhonderd mensen werkgelegenheid."

Bijvoorbeeld om straks onderhoud te plegen varen de specialisten met een soort snelle taxiboot van de binnenhaven naar het windpark toe, schetst de wethouder. Voor de nieuwe bedrijvigheid moet de gemeente verschillende delen van de kades nog wel herstellen.

Kades

Het is daarna volgens De Jonge mogelijk dat kades door meerdere partijen gebruikt gaan worden.

"Bijna alle kades zijn vergeven, maar je hoort vaak mensen zeggen dat het ergens leeg is. Bijvoorbeeld de vissersboten liggen alleen in het weekend in de binnenhaven. Het is denkbaar dat er bij die kades op andere dagen offshore-schepen komen te liggen. Zo kijken we ook met Damen naar de Piet Heinkade voor gebruik door andere partijen als Damen de kade zelf niet gebruikt."