Leerlingen van scholen in Zeeland doen in het kader van de Four Freedoms mee aan de fotowedstrijd 'Art 1 in beeld'. Fotograaf Dennis Wisse verzorgt met Amnesty International gastlessen tussen 27 maart en 4 april. 

De foto’s van de leerlingen worden vertoond op het Bevrijdingsfestival in Vlissingen op 5 mei en in ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland in Middelburg (ZB).

De deelnemende scholen zijn Mbo Scalda in Terneuzen en Middelburg, Calvijn College in Tholen, Pontes/Het Goese Lyceum in Goes, Nehalennia en CSW van de Perre in Middelburg, De Rede in Terneuzen en het Odyzee College in Kloetinge.

Klas

Fotograaf Dennis Wisse gaat, aan de hand van het werk van Amnesty, in gesprek met leerlingen
over Artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Waaraan denk je als je zegt dat iedereen in wezen gelijkwaardig is? En hoe breng je dat in je eigen omgeving in beeld? In de gastles worden leerlingen uitgedaagd hun persoonlijke invalshoeken rondom dit belangrijke
mensenrecht vast te leggen in een fotoserie voor 'Art. 1 in beeld'.

Mensenrechten

Met Artikel 1 van de Rechten van de Mens is wereldwijd de gelijke behandeling van mensen vastgelegd: 'Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren'.

Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. In Nederland worden mensenrechten goed beschermd, maar inzet voor Artikel 1 blijft nodig.

Amateurfotografen

Amateurfotografen kunnen ook meedoen aan de fotowedstrijd. Van deze foto’s en de inzendingen van de leerlingen richt de ZB van 18 tot en met 27 mei een fototentoonstelling in.

Maar eerst wordt een groot deel van de inzendingen op 5 mei, tijdens het Bevrijdingsfestival in Vlissingen, geëxposeerd. Daar kiest een jury met steun van het publiek drie winnende foto’s.